lernu!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

lernu! (suom. opi!) eli lernu.net on maksuton, monikielinen Internet-sivusto esperantoon tutustumista ja kielen opiskelua varten. Se on myös eräänlainen kokeilu verkkoa hyödyntävästä kielenopiskelusta ilman opettajaa ja luokkia. Kieltä opiskellaan erilaisten kurssien avulla, käyttäen tiivistettyä kielioppia kieliharjoituksineen, suorittaen testejä ja tutkintoja, pelaamalla kielipelejä, lukemalla ja kuuntelemalla kertomuksia, käyttämällä eri sanakirjoja, vaihtamalla viestejä muiden esperantosta kiinnostuneiden kanssa ja osallistumalla virtuaalioppitunneille. Tarjolla on myös esperanto-musiikkia, ja jopa lyhytelokuvia esperantoksi.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idea lernu!sta opiskeluympäristönä syntyi ensimmäisen Esperanto@Interreto-seminaarin yhteydessä Tukholmassa Ruotsissa huhtikuussa vuonna 2000, ja täsmentyi lokakuussa 2001 toisen E@I-seminaarin aikana, myös Ruotsissa, Uppsalassa. Heinäkuussa vuonna 2002, hanke sai tukea Esperantic Studies Foundation -säätiöltä, ja sivusto luotiin elokuussa samana vuonna. Se julkistettiin suurelle yleisölle 21. joulukuuta vuonna 2002 ja siitä lähtien E@I on huolehtinut sivustosta tukemalla sitä itse ja nojautuen moniin yksityisiin tukijoihin ja avustajiin. Suomenkielinen versio on toiminut vuoden 2003 alusta. Vuoden 2006 keväällä sivusto sai uudet kasvot, kun monia sen menetelmiä parannettiin ja koko muotoilu uusittiin.

Internetin ulkopuolisia tallenteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lernu! on joitakin kertoja julkaistu CD:llä ja kesällä 2006 Esperanto Elektronike DVD -kokoelmassa. Kolmen viimeisen vuoden aikana on nähnyt päivänvalon erilaisia sivuston versioita sisältäen lisäaineistona musiikkia, ohjelmia ja muita esperantokursseja, joita ei löydy itse lernu!sta. Internetissä olevaa versiota päivitetään ja käännetään jatkuvasti, joten myös uusia kokoelmajulkaisuja tarvitaan ajoittain.

Tiimi, kieliavustajia ja kääntäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston kehittämiseen on tärkeällä tavalla osallistunut useita henkilöitä, joista on muotoutunut lernu!n työryhmä eli Tiimi. Joulukuussa 2011 tiimissä oli kolme jäsentä. Heidän lisäkseen sivustolla on runsaasti avustajia. Kymmenien eri maiden esperantistien vapaaehtoisen avun ansiosta lernu!a voi käyttää yli kahdellakymmenellä eri kielellä (luku kasvaa jatkuvasti sivuston suosion nousun myötä) ja opiskelijoilla on näin mahdollisuus viestiä toistensa ja kieliavustajien kanssa omalla kansallisella kielellään. Kääntäjien työtä helpottaa hakutoimintojen ansiosta hienosti toimiva muokkaussivusto, jossa voi aina verrata muiden käännöksiin, ja jolla tuloksen saa välittömästi julkaistua. Sanakirjojen toimittamista varten on kehitetty myös tehokas käyttöliittymä, jossa valitut kielet ovat samanaikaisesti näkyvillä.

Googlen tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmaisuuden ja opetuksellisen luonteensa ansiosta, lernu! nauttii Internet-yhtiö Googlen tukea. Yhtiö mainostaa sivustoa ilmaiseksi hakukoneen hakutulosten yhteydessä ja huolehtii maksutta sivuston hakutoiminnoista. lernu! hyödyntää myös muita Googlen tekniikoita sivustolla, kuten esimerkiksi tilasto-palvelua.

Pääpiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisältöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paitsi monia kursseja eri tasoisina ja eri ikäisille, lernu!ssa on myös monia muita palveluita ja välineitä (useimmat niistä yli kahdellakymmenellä eri kielellä): sanakirjoja, kielioppeja, kielikursseja, kuvin varustettuja äänitettyjä kertomuksia, esperanton esittely, kirjasto, jossa on kirjoja, musiikkia ja jopa lyhytfilmejä. Sen lisäksi siitä löytyy pelejä, eri aiheisia foorumeja (keskustelualueita) tiedotusta, ongelmien ratkomista ja kielen käytön harjoitusta varten, uutisia esperantokokoontumisista ja tapahtumista.

Sivuston leikillinen ilme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston päähahmoja ovat Maz-kissa (auttaa käyttäjiä suunnistamaan sivustolla) ja intohimoinen esperantisti Zam (esittelee kieltä, matkustelee pitkin maailmaa käyttäjien kanssa ja näyttelee joissain peleissä). Sen lisäksi kursseissa on muitakin esiintyjiä: Ana Pana New Yorkista on kirjekurssin Ana Pana sankaritar, joka tavataan myös jatkokurssin Ana renkontas dialogeissa. Joskus sivustolle ilmestyy pahantekijä ja rikollinen Zamaĉo, jonka tarkoituksena on tuhota hyväntekijä Zam, silloin käyttäjiä kutsutaan löytämään ja tekemään vaarattomaksi tämä heittiö leikkimielisessä kilpailussa.

Käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 lopulla sivustolla vierailtiin keskimäärin yli 75 000 kertaa kuukaudessa, ja määrä oli tasaisessa kasvussa, lernu!n leviävän maineen ansiosta. Kuukausittain uusina käyttäjinä rekisteröityi yli tuhat vierailijaa. Suurin osa käyttäjistä tulee Euroopasta, Kaakkois-Aasiasta ja molemmista Amerikoista. Yli puolet vierailijoista on vanhoja ja loput uusia käyttäjiä. lernu! on (2006) suurin ja suosituin esperanton opiskeluympäristö Internetissä. Se on myös suurin uusien Internetissä kieltä opiskelevien esperantistien tietolähde.

Käyttäjien suosima esperanton kesäkurssi SES-2020 järjestetään poikkeuksellisesti virtuaalisesti. Ajankohta on 18.–26. heinäkuuta 2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lernu!n tiimin kehittämää tekniikkaa sivustojen kääntämiseksi vapaaehtoisvoimin eri kielille käytetään muuallakin: