Louis-Michel Lepeletier de Saint-Fargeau

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Lepeletier de Saint-Fargeau)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lepeletier de Saint-Fargeau

Louis Michel Lepeletier de Saint-Fargeau (29. toukokuuta 176020. tammikuuta 1793) oli ranskalainen vallankumousmies ja kansalliskonventin jäsen Ranskan suuren vallankumouksen aikana. Hän kuului ns. kuninkaanmurhaajiin eli äänesti ratkaisevassa kolmannessa äänestyksessä Ludvig XVI:n mestaamisen puolesta; yleensäkin kuninkaan tuomitsemisen kiihkeimpiä kannattajia.

Entinen kuninkaan henkivartija Deparis valitsi hänet uhrikseen, koska ei päässyt käsiksi Orléansin herttuaan, jota piti inhottavimpana kuoleman äänestäjistä.

Lepeletier istui Palais-Royalin pihassa, kun Deparis astui hänen eteensä ja kysyi oliko istuja äänestänyt kuninkaan kuolemaa. Myöntävän vastauksen saatuaan tulija survaisi miekkansa edustajan läpi huutaen:

» Ota sitten vastaan palkkiosi!»

Kuolevan Lepeletierin väitetään sanoneen:

»Olen tyytyväinen vuodattaessani vereni isänmaan puolesta. Toivon että se auttaa vapauden ja tasa-arvon lujittumista ja niiden vihollisten paljastumista!»

Deparis ampui itsensä pidättäjien tullessa paikalle.

Konventti julisti Lepeletierin kansallissankariksi; hänet haudattiin Panthéoniin, hänen kuviaan pystytettiin kaikkialle ja hänen tyttärensä adoptoitiin "Ranskan kansan nimissä".

Vallankumousoikeutta koristi Lepeletierin suurikokoinen rintakuva yhtenä kolmesta: muut kaksi olivat Julius Caesarin murhaaja Marcus Brutus ja vallankumouksen käynnistäneisiin voimiin kuulunut lehtimies Jean Paul Marat. Kuvat oli tehnyt vallankumouksen nimikkotaiteilija Jacques-Louis David.

Lepeletieriin kohdistettu henkilönpalvonta loppui terrorin loputtua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aubry: Ranskan suuri vallankumous, osa 1