Lentue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uuden-Seelannin ilmavoimien neljän BAC Strikemaster -koneen lentue muodostelmassa.

Lentue on sotilasyksikkö ilmavoimissa. Tavallisesti lentueeseen kuuluu kolmesta neljään lentokonetta sekä niiden miehistöt ja kenttähenkilöstöt. Useampi lentue muodostaa yleensä laivueen.

Lentue voi olla joko operatiivinen tai ei-operatiivinen. Hävittäjistä muodostuva lentue on operatiivinen, mutta yhteyskoneista muodostuva taas ei.

Lentue käsittää 10 konetta sekä yhden varakoneen. Ohjaajia on yleensä 20, mutta jos on tarpeeksi varakoneita, voi ohjaajia olla 30.[1]

Lentue Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässä-Kapteeni Hans "Hasse" Windin luentojen sekä Torsti Tallgrenin muistiinpanojen mukaan Suomen Ilmavoimien Lentue koostuu, tai koostui ainakin toisen maailmansodan aikaan 8-12 lentokoneesta eli kahdesta tai kolmesta parvesta, joka taas koostuu neljästä lentokoneesta:[1][2]

Tukilentolaivueen ja Hävittäjälentolaivue 41:n kolme lentuetta ovat esimerkki lentueista. Myös Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue jakautui ennen 2010-luvun organisaatiouudistusta kolmeen vartiolentueeseen. Nyttemmin lakkautettuun Kuljetuslentolaivueeseen kuului Helikopterilentue (HekoLtue).

Lentue voi jakautua toiminnallisesti jaoksiin kuten käyttöjaos.

Lentue lyhennettään ltue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.