Lentue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uuden-Seelannin ilmavoimien neljän BAC Strikemaster -koneen lentue muodostelmassa.
Ilmavoimat
lennosto
lentorykmentti
laivue
lentue
parvi
pari tai partio

Lentue on sotilasyksikkö ilmavoimissa. Tavallisesti lentueeseen kuuluu kolmesta neljään lentokonetta sekä niiden miehistöt ja kenttähenkilöstöt. Useampi lentue muodostaa yleensä laivueen.

Lentue voi olla joko operatiivinen tai ei-operatiivinen. Hävittäjistä muodostuva lentue on operatiivinen, mutta yhteyskoneista muodostuva taas ei.

Lentue käsittää 10 konetta sekä yhden varakoneen. Ohjaajia on yleensä 20, mutta jos on tarpeeksi varakoneita, voi ohjaajia olla 30.[1]

Lentue Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässä-Kapteeni Hans "Hasse" Windin luentojen sekä Torsti Tallgrenin muistiinpanojen mukaan Suomen Ilmavoimien Lentue koostuu, tai koostui ainakin toisen maailmansodan aikaan 8-12 lentokoneesta eli kahdesta tai kolmesta parvesta, joka taas koostuu neljästä lentokoneesta:[1][2]

Tukilentolaivueen ja Hävittäjälentolaivue 41:n kolme lentuetta ovat esimerkki lentueista. Myös Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue jakautui ennen 2010-luvun organisaatiouudistusta kolmeen vartiolentueeseen. Nyttemmin lakkautettuun Kuljetuslentolaivueeseen kuului Helikopterilentue (HekoLtue).

Lentue voi jakautua toiminnallisesti jaoksiin kuten käyttöjaos.

Lentue lyhennettään ltue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.