Lentokonespottaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spottaajia Helsinki-Vantaan lentoaseman laidalla. Taustalla Finnairin MD-11 (OH-LGE) juuri nousemassa.

Lentokonespottaus (joskus myös nimellä lentokonebongaus) tai spottaus on lentokoneiden, niiden laskeutumisten ja nousemisten seuraamista lentoasemalta.[1]

Lentokonespottausta voi harrastaa kuka tahansa lentokoneista kiinnostunut. Monesti kentän laidalla olevat spottaajat ovatkin vain ohikulkijoita tai muita satunnaisia lentokoneista kiinnostuneita. Spottaukseen ei tarvita minkäänlaisia välineitä, vaikka kunnon harrastelijaspottaajalla on yleensä ainakin radioskanneri, jossa on lentokoneiden käyttämä VHF-taajuusalue. Virittämällä skannerinsa paikallisen lentokentän ATIS:n taajuudelle spottaaja kuulee nousevien ja laskeutuvien lentokoneiden käyttämät kiitotiet, minkä perusteella hän löytää tiensä lentokoneiden näkemisen kannalta hyvälle paikalle. Lisäksi monella spottaajalla on mukanaan kamera, jolla voi ikuistaa näkemänsä lentokoneet. Eniten asialleen omistautuneet spottaajat saattavat jopa lintsata koulusta tai töistä, jotta saisivat kuvan harvinaisesta koneesta. Kuvia ladataan Internetiin toisten ihmisten nähtäviksi ja ihailtaviksi.

Usein spottaava saattaa pitää myös kirjaa lentoyhtiöistä, lentokonetyypeistä ja koneiden rekistereistä, joita on nähnyt ja kerätä niitä.

Perinteisesti spottailun kohteena ovat olleet isot matkustajalentokoneet, mutta myös pienemmille siviililentokoneille on omat spottaajansa, kuten myös sotilaskoneille.

Joillain spottaajilla on myös tapana aina ulkomailla käydessään spottailla paikallisella lentokentällä. Ulkomailla yleisesti spottaaminen käykin helpommin, koska spottaajille voi olla rakennettu varta vasten oma parvekkeensa tai vastaava hoidettu paikka lähellä kiitotietä, josta on helppo katsella ja valokuvata koneita, kun taas Suomessa spottaajien harrastusta saatetaan välillä jopa vaikeuttaa tarpeettomasti. http://nuoretvalokuvaajat.fi/lentokonespottaus-mita-se-on/ Finavia kertoi lokakuussa 2008 rakentavansa samanlaisen spotterilavan Helsinki-Vantaan lentoasemalle kuin ulkomaillakin. Spotterilava tai -parveke on avoinna kesäisin ja sen yhteydessä on myös ilmailumuseo.

  1. Lehtinen, Ilari: Lentokonespottaus – mitä se on? Nuoret Valokuvaajat -sivusto. 22.7.2016. Viitattu 3.7.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]