Lenna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lenna (Lena Söderberg)

Lenna on miestenlehti Playboyn vuoden 1972 marraskuun numeron keskiaukeamakuvasta rajattu kuva, jota on käytetty yleisesti vuodesta 1973 kuvankäsittelyalgoritmien, kuten erilaisten kuvanpakkausmenetelmien, testikuvana.[1]

Kuva esittää ruotsalaista Lena Söderbergiä,[1] joka poseeraa kuvassa alasti.

Kuvan käyttö on aiheuttanut jonkin verran kiistelyä siksi, että se on otettu luvatta Playboy-lehdestä, joka aikoinaan uhkasi kuvan käyttäjiä oikeustoimilla. Lehti on sittemmin perunut uhkauksensa ja päinvastoin yrittänyt edistää kuvan käyttöä, koska se tuo lehdelle julkisuutta.

David C. Munsonselvennä perustelee kuvan suosiota seuraavasti:[2]

»Ensinnäkin kuva sisältää sopivasti erilaisia elementtejä, kuten tasasävyisiä alueita, varjostuksia ja röpelöisempiä alueita, jotka tekevät kuvasta hyvän testikohteen eri kuvankäsittelyalgoritmeille. Toiseksi kuva esittää viehättävää naista, joten ei ole yllättävää, että miesvaltaisella alalla pidetään tästä kuvasta.»

Kuvan käyttöä on pidetty seksistisenä, ja kuvan käytön katsotaan häiritsevän naisopiskelijoita siten, etteivät he pysty keskittymään opiskeluun.[3] Playboyn mukaan kyseisen kuvan sisältävä lehden numero on lehden kaikkien aikojen myydyin. Sitä on myyty 7 161 561 kappaletta.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Playboy centrefold photo shrunk to width of human hair BBC News Online. 14.8.2012. Viitattu 4.11.2017.
  2. David C. Munson: Note on Lenna. Viitattu 4.11.2017[vanhentunut linkki]
  3. Dianne P. O'Leary: But the instructor's attitude can't make the female student fail, can it? Viitattu 4.11.2017
  4. The bizarre story behind Playboy's highest-selling issue ever, The Independent, 29.9.2017, viitattu 4.11.2017 (englanniksi)