Lenna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lenna (Lena Söderberg)

Lenna on Playboy-miestenlehden vuoden 1972 marraskuun numeron keskiaukeamakuvasta rajattu kuva, josta on tullut ehkä kaikkein käytetyin kuvankäsittelyalgoritmien, kuten erilaisten kuvanpakkausmenetelmien testikuva, jopa eräänlainen epävirallinen standardi alalla.

Kuva esittää ruotsalaista Lena Söderbergiä, joka poseeraa kuvassa alasti. Kuvalle annettiin nimeksi Lenna, koska englantilaisittain lausuttuna se täsmää nimen Lena ruotsalaiseen lausumiseen.

Kuvan käyttö on aiheuttanut jonkin verran kiistelyä siksi, että se on otettu luvatta Playboy-lehdestä, joka aikoinaan uhkasi kuvan käyttäjiä oikeustoimilla. Lehti on sittemmin perunut uhkauksensa ja päinvastoin yrittänyt edistää kuvan käyttöä, koska se tuo lehdelle julkisuutta.

David C. Munsonselvennä selittää kuvan suosiota seuraavasti:

Ensinnäkin kuva sisältää sopivasti erilaisia elementtejä, kuten tasasävyisiä alueita, varjostuksia ja röpelöisempiä alueita, jotka tekevät kuvasta hyvän testikohteen eri kuvankäsittelyalgoritmeille. Toiseksi kuva esittää viehättävää naista, joten ei ole yllättävää, että miesvaltaisella alalla pidetään tästä kuvasta.

Playboy väittää, että numero, jossa kyseinen kuva esiintyy on lehden kaikkien aikojen myydyin 7 161 561 myydyllä kopiolla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]