Lemmenjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lemmenjoki
Tunturipuro Lemmenjoen lähteiltä
Tunturipuro Lemmenjoen lähteiltä
Laskupaikka Paadarjärvi
Maat Suomi
Pituus 80 km

Lemmenjoki (saam. Leammijohka, Leammijokka) on joki Ylä-Lapissa.[1] Joki saa alkunsa Lemmenjoen kansallispuiston eteläosasta Nautajängän tienoilta ja laskee Paatariin ja sieltä lopulta pitkin taimenjokena tunnettua Juutuanjokea Inarijärveen. Joen valuma-alue rajautuu lännessä Vaskojoen valuma-alueeseen ja etelässä Repojoen (Ivalojoen) valuma-alueeseen. Lemmenjoen merkittävin sivujoki on kultalöydöistään tunnettu Morgamoja.

Keskivaiheiltaan Lemmenjoki on leveä. Morgam-Viibus-tunturin kupeesta, Kultasatamaksi nimetystä paikasta, yläjuoksulle päin se on huomattavasti kapeampi. Joen itärantaa reunustavat paikoin hyvin jyrkät kallioseinämät, länsiranta on helppokulkuisempaa. Kesäisin joella on säännöllinen veneyhteys Njurgalahdelta Kultasatamaan. Njurgalahdella sijaitsee leirintäalue ja ravintola. Sieltä on tieyhteys Inarin ja Kittilän väliselle maantielle.

Joen nimi tulee saamen kielen sanasta Leammijohka, joka tarkoittaa lämmintä jokea. Joella on ympäristöä lämpimämpi paikallisilmasto. Lemmenjoen erämaa-alueiden kultamaille on rakennettu kaksi pientä lentokenttää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Lemmenjoki”, Otavan Iso Tietosanakirja 5, s. 468. Helsinki: Otava, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]