Leikkausrobotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Da Vinci leikkausrobotti esittelykäytössä

Leikkausrobotti on robotti, joka siirtää konsolilla työskentelevän kirurgin käsien liikkeen potilaassa olevien insturmenttien päähän. Se ei toimi itsenäisesti robottien tapaan. Se mahdollistaa etäleikkausten tekemisen, mutta usein kirurgi työskentelee samassa leikkaussalissa missä potilaskin on.[1] Helsingin yliopistollinen sairaala suunnittelee käynnistävänsä myöhemmin etäleikkaukset yhteistyössä Alankomaissa sijaitsevan Utrechtin yliopiston kanssa.[2] Leikkausrobottien kehitys käynnistyi avaruus- ja sotilaslääketieteen tarpeisiin. Yhdysvaltalainen Intuitive Surgical -yhtiö on kehittänyt Da Vinci -leikkausrobotin.Yhdysvalloissa FDA hyväksyi sen käyttöön 1999 kirurgiaan ja 2005 gynekologiseen kirurgiaan.[3] Siihen on kehitetty tärinänpoisto ja robotin liikelaajuudet on skaalattu.[1] Robottikirurgia ei vaadi pitkien viiltojen tekoa ja tämä nopeuttaa potilaan toipumista. Robotin kamerat mahdollistavat näkemisen alueille, joihin normaalisti ei nähdä. Leikkausrobotti vähentää myös kipua, infektioriskiä sekä vuodeosastohoidon tarvetta. [2]

Da Vinci -leikkausrobotin konsolilla työskentelevä kirurgi
Rosa -leikkausrobotti, jota Kuopion yliopistollisessa sairaalassa käytetään mm. neurokirurgiaan.

Suomessa ensimmäinen robottiavusteinen gynekologinen toimenpide tehtiin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa maaliskuussa 2009. Seuraavaksi sen käyttöönotto eteni Helsingin yliopistolliseen sairaalaan, Turun yliopistolliseen sairaalaan sekä Oulun yliopistolliseen sairaalaan.[3] Keski-Suomen Sairaala Novaan hankittiin ensimmäisenä keskussairaalana Da Vinci leikkausrobotti toukokuussa 2021. Robotin hinta on yli kaksi miljoonaa euroa.[4]Leikkaurobotteja käytetään Suomessa esimerkiksi esimerkiksi keuhko- ja ruokatorvi, ruokatorven syövän, kateenkorvan, paksu- ja peräsuolisyövän,[2] vatsanpeitteiden tyrien, lantionpohjan laskeumien ja endometrioosin leikkaushoitoon.[4] Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Rosa-leikkausrobottia käytetään neurokirugiaan ja siellä esimerkiksi epilepsiakirurgiaan, aivokoepalojen ottamiseen, parkkinsonin taudin syväaivosimulaattoreiden asentamiseen sekä tähystyksellä tehtäviin aivoleikkauksiin.[5] Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Oulun yliopistollisessa sairaalassa, Mikkelin keskussairaalassa ja Satasairaalassa Porissa on tekonivelleikkausrobotit.[6] Tekonivelleikkausroboteilla pyritään parempaan tekonivelen osien sijoittumiseen, pehmytkudosten parempaan tasapainoon ja lopulta parempaan leikkaustulokseen. Tutkimusnäyttöä tekonivelleikkausrobotilla tehdyn leikkauksen eduista verrattuna perinteiseen leikkausmenetelmään ei vielä ole.[7]

  1. a b Leikkausrobotti - Älykäs teknologia - Metropolia Confluence wiki.metropolia.fi. Viitattu 27.11.2022.
  2. a b c Uusi Da Vinci Xi -leikkausrobotti vahvistaa HUSin roolia robottikirurgian kehittäjänä Euroopassa HUS. Viitattu 27.11.2022.
  3. a b Pakarinen, Päivi. Tomás, Eija: Robotti gynekologisessa kirurgiassa www.duodecimlehti.fi. 2011. Aikakauskirja Duodecim. Viitattu 27.11.2022.
  4. a b Nieminen, Katri: Da Vinci leikkaa potilaita Keski-Suomessa jo pian – keskussairaala hankki yli kahden miljoonan euron leikkausrobotin, joka on palvelujohtajan mukaan tarkempi ja nopeampi kuin ihmiskirurgi Keskisuomalainen. 31.5.2021. Viitattu 29.11.2022.
  5. Salonen, Ilpo: Kuopion yliopistollisen sairaalan robottikirurgi mahdollistaa leikkauksia, jotka olisivat aiemmin jääneet tekemättä – ”Nopea ja väsymätön apukäsi” tekniikanmaailma.fi. Tekniikan maailma. Viitattu 27.11.2022.
  6. Leikkausrobotin avulla KYSin tekonivelkirurgian laatu paranee entisestään PSSHP. Viitattu 27.11.2022.
  7. Niinimäki, Tukka. Puhto, Ari-Pekka: Robottiavusteinen tekonivelkirurgia www.duodecimlehti.fi. 2022. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. Viitattu 29.11.2022.