Lehtomaitikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lehtomaitikka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Näivekasvit Orobanchaceae
Suku: Maitikat Melampyrum
Laji: nemorosum
Kaksiosainen nimi

Melampyrum nemorosum
L.

Katso myös

  Lehtomaitikka Wikispeciesissä
  Lehtomaitikka Commonsissa

Lehtomaitikka (Melampyrum nemorosum) on tuoreissa metsissä ja lehdoissa kasvava yksivuotinen maitikkalaji. Se kasvaa 20–40 senttimetriä korkeaksi ja kukkii Suomessa kesä–heinäkuussa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtomaitikan kukan 15–20 millimetriä pitkä teriö on kullankeltainen ja käyrätorvinen. Kukkien tukilehdet ovat väriltään violetit, harvoin kellanvalkoiset. [1] Lehtiasento on vastakkainen ja lehtiruodit ovat lyhyitä. Lehdet ovat muodoltaan suikeita tai puikeita. Lehdet ovat yleensä ehytlaitaisia, mutta ylälehdet ovat tyvestä liuskahampaisia. Kukinto on alaosasta harsumainen ja yläosasta tiheä ja toispuoleinen. Kukan verhiössä on vaalkoista karvaa ja teriö on muodoltaan kaksihuulinen. Kodat ovat soikeita, pitkiä ja litteitä.[2]

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtomaitikkaa tavataan Keski- ja Itä-Euroopassa sekä paikoin Ruotsissa ja Etelä-Suomessa.[3] Yleisiä kasvupaikkoja ovat lehdot, kosteat kangasmetsät ja rinteillä sijaitsevilla niityillä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Mikko Piirainen, Pirkko Piirainen, Pirjo Hämäläinen-Forslund, Hannele Vainio: ”Lehtomaitikka”, Ympäristön luonnonkasvit, s. 187-188. WSOY, 1997. ISBN 951-0-20376-9.
  3. Anderberg, A. & A.-L.: Den virtuella floran: Natt och dag (Melampyrum nemorosum) (myös levinneisyyskartta) Den virtuella floran. 2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 6.6.2009. (ruotsiksi)
  4. Lehtomaitkka Puutarha. Viitattu 30.12.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]