Lego Technic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lego Technic
Lego Technic -tuotesarjan logo.
Lego Technic -tuotesarjan logo.
Valmistusvuodet 1977–
Lego Technic-traktori (8859 Harvester) vuodelta 1981

Lego Technic on Lego Groupin kehittämä tuotesarja, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1977 nimellä "Technical set" eli "tekninen setti". Myös "Expert Builder" -nimellä tunnettu sarja muutti nimensä virallisesti Lego Techniciksi vuonna 1982. Lego Technic -järjestelmä ei liity Lego Systemiin, joskin jotkut osat voi liittää nuppi ja putki -osiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hammasrattaat ja renkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perusajatus mekaniikan käyttämisestä Lego-rakennelmissa syntyi jo alkuaikoina. Ensimmäiset mekaaniset osat, erikokoiset hammasrattaat, tulivat markkinoille vuonna 1965 setissä 001 Gears. Sarjaa julkaistiin ensin vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta pian sitä alettiin tuoda myös Euroopan markkinoille.

Nämä ensimmäiset rattaat olivat paljon suurempia kuin myöhemmät rattaat pienimmän silloisen osan ollessa kuusi "nuppia" (engl. stud) leveä. Vastaavasti nykyisin pienin ratas on noin 1,5 nuppia leveä. Myös hampaiden määrät olivat pienemmät eli rattaiden hampaat olivat harvemmassa. Toinen tärkeä Lego Technic -osa, akseli, puuttui. Silloiset rattaat pyörivät renkaiden avulla kiinnitettyinä itse renkaaseen renkaan nuppien avulla. Hampaiden pyöreä muoto mahdollisti voiman siirtämisen rattaiden avulla yhden tason lisäksi myös toisessa tasossa, rattaat voitiin nimittäin asettaa poikittain toisiaan vasten.

Akselit ilmestyvät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aina vuoteen 1970 asti hammasrattaat pysyivät samoina, mutta sitten tuli dramaattinen uudistus. Markkinoille tuotiin ensimmäistä kertaa akseli, tulppa sekä palikka, jonka läpi akseli voitiin asettaa. Tämä oli suuri parannus vanhempaan malliin verrattuna. Nyt voimaa voitiin siirtää erittäin kompaktisti.

Tuon aikaiset osat eivät silti olleet täysin samanlaisia kuin myöhempinä aikoina. Akseli oli läpinäkyvä, eikä eri pituuksia ollut yhtä runsaasti kuin myöhemmässä mustassa versiossa. Akselia suurempi ero oli sitä paikallaan pitävillä reiällisillä palikoilla. Vuodesta 1970 vuoteen 1975 asti ainoa tällainen palikka oli kaksi nuppia leveän ja neljä nuppia pitkän peruspalikan (2x4-palikka) erikoismuoto, johon oli lisätty akselin kokoisia reikiä. Vuonna 1975 markkinoille tullut 1x2-palikka, jonka keskellä oli reikä edusti jo tulevaisuuden Technic-palikoita.

Myös muita muutoksia oli nähtävissä sarjassa. Vuoden 1974 813 traktori peräkärryn kera oli ensimmäinen setti, joka rakentui vahvasti yhden tai kahden rakennelman rakentamiseen. Aikaisemmat setit olivat koostuneet erilaisista teemoista.

Tekniset setit tuovat mekaniikan Lego-maailmaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava suuri muutos tapahtui vuonna 1977, jolloin Technical Set -lisänimellä varustetut setit tulivat markkinoille. Nämä setit olivat hyvin pitkälti nykyaikaisten Technic- ja System-osien välimuotoja, joissa oli nähtävissä piirteitä tulevien Technic-settien osista. Myös Expert Set-nimellä tunnettu sarja oli suuri harppaus teknisessä mielessä. Sarjan neljä ilmestynyttä settiä rakennettiin nykyaikaisista Technic-osista joiden uusi muoto mahdollisti suurempien taidonnäytteiden rakentamisen paljon kompaktimmassa tilassa. Esimerkkinä voidaan mainita sarjan suursetti, 853 Auton runko, jossa oli kaksipyöräohjaus edessä, moottori sylintereineen, kaksivaihteinen vaihteisto sekä säädettävä kuskin penkki.[1]

Vuodesta 1977 lähtien osavalikoimaa laajennettiin aina siihen asti, että miltei kaikki Technic-seteistä tutut osat olivat markkinoilla vuonna 1982. Myös sarjan settien ulkoasu muuttui: vuosi vuodelta lähestyttiin Technic-seteille ominaista palikoiden ja tappien yhteistyötä.

Nimenvaihdos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Technical Set ja Expert Set -nimitykset väistyivät vuonna 1982 ja sarjan nimeksi tuli Technic. [2] Samana vuonna markkinoille tulivat myös ensimmäiset universaalit rakennussetit (englanniksi Universal Building Sets). Settien idea oli luoda yhteen asiaan perustuva pakkaus, jonka osista voi luoda monia rakennuksia. Tavalliseen Lego-settiin verrattuna palikkamäärällä pystyi rakentamaan paljon parempia kokonaisuuksia, tosin ulkonäöllisesti setit olivat Technic-sarjalle tutun pelkistettyjä. Universaaleja rakennussettejä on ilmestynyt vuodesta 1982 aina vuoteen 1997 asti.

Osia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palikat ja levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lego Technic -palikat ovat pitkiä, reiällisiä Lego System -palikoita. Näitä palikoita on useita erilaisia pituuksia, aina yksinuppisesta kuusitoistanuppiseen. Niitä liitetään yhteen yleensä kahden perusosan levyisillä putkilla, kiinnikkeillä. Lego Technic -levyt eroavat normaaleista Lego-levyistä sillä, että jälkimmäisissä on Lego Technic -akselin mentävä reikä. Technic-levyä on useita kokoja ja muotoja.

Tavallisia Lego Technic -osia

Palkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin vuodesta 1998 lähtien Lego Technic -palikoiden ja -laattojen tilalle ovat tulleet Lego Technic -palkit. Palkit erottaa palikoista siitä, että palikat ovat reiällisiä Lego-peruspalikoita, kun taas palkit ovat lähinnä reiällisiä, pitkiä tankoja. Palkeissa ei ole Lego-palikoille ominaisia "nuppia ja putkea". Vuoden 2000 jälkeen palkit ovat korvanneet palikat Lego Technic -seteissä.

Akselit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lego Technic -akselit ovat edestä katsottuna plus-merkin muotoisia pitkiä tankoja, jotka mahtuvat muiden Technic-osien lävitse. Akseleiden pituudet vaihtelevat kahdesta nupista kahteentoista nuppiin. Hinausautossa (8285) on peräti 32 nupin akseli.

Hammasrattaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lego Technicissä on ollut alusta asti hammasrattaita. Ne mahdollistavat esimerkiksi vaihteiston luomisen moottorilliseen autoon. Ne voidaan liittää akseleilla Lego Technic -palkkeihin, -levyihin ja -palikoihin.

Moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuaikojen 4,5 V ja 12 V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lego Technic -sarjaan on kuulunut moottoreita heti julkaisuvuodestaan 1977 asti. "Power Pack" -setti (960) sisälsi 4,5-volttisen moottorin, johdon sekä paristokotelon lisäksi myös Technic-palikoita, joilla moottori voitiin helposti liittää alkuperäisiin setteihin.[3] Jo näistä alkuvuosista lähtien Technic-settien ohjeissa on monesti viimeisillä sivuilla kerrottu, miten moottorin voi lisätä rakennelmaan. Vuonna 1982 4,5 voltin paristo muutettiin suuremmaksi.

Vuonna 1979 julkaistiin 4,5-volttisen lisäksi 12 voltin moottori setissä 880.[4] 12 voltin jännitettä oli jo aikaisemmin käytetty Lego Train -seteissä.

Tehokas 9 V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990 4,5 voltin järjestelmä syrjäytettiin uudella 9 voltin järjestelmällä. Tämä Technic-sarjan pitkäikäisin moottorijärjestelmä oli paranneltu versio 4,5 voltin järjestelmästä. Uudet sähköjohtimet, joiden päissä oli nuppi ja putki -järjestelmään liitettävä palikka, helpottivat useita moottoreita sisältävien rakennelmien luomista, sillä johtoja voitiin helposti käyttää myös mallin sisällä.

9 V:n järjestelmään kuuluu viisi moottoria: vuoden 1990 moottori, sen vuoden 1997 korvaaja sekä sen korvaaja vuodelta 2002, vuoden 1993 pienoismoottori ja vuoden 2003 läpinäkyvällä kotelolla varustettu moottori, jonka erikoisuuksiin kuuluu mahdollisuus lisätä akseli moottorin sisään.

Power Functions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 9 V:n järjestelmä korvattiin Power Functions -järjestelmällä. Merkittävä lisäys uudessa järjestelmässä on sen sisältämä infrapunasäteiden avulla toimiva kauko-ohjain. Kauko-ohjain voi ohjata kahta moottoria neljällä taajuudella, joten yhdellä ohjaimella pystyy ohjaamaan yhteensä kahdeksaa eri moottoria. Kauko-ohjaimia on kaksi erilaista. Toisella voi muuttaa moottorien nopeutta tai LED-valojen kirkkautta ja toisella mallilla voi vain laittaa laitteita päälle ja pois.

Power Functions -järjestelmä sisältää M-, L- ja XL-kokoiset moottorit, Servomoottorin, AA-paristokotelon, AAA-paristokotelon, akkukotelon, kaksi erilaista infrapunavastaanotinta(versio 1 ja versio 2), kaksi erilaista kauko-ohjainta, äänipalikan, valopalikan, vedettävän moottorin, napaisuuden kääntävän kytkimen, LED-valot sekä kaksi eripituista johtoa, jotka mahdollistavat kytkemisen vanhaan 9 V:n järjestelmään ja moottorien sijoittamisen kauemmas virtalähteestä.

Control+[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lego Group esitteli vuonna 2019 järjestelmän nimeltään Control+, joka korvasi Power Functions -järjestelmän uusissa seteissä. Sitä ohjataan Bluetoothilla älypuhelimen avulla, eikä siinä ole erillisiä kauko-ohjaimia. Control+-järjestelmässä on tällä hetkellä kolme eri moottoria, L, XL ja iso kulmamoottori, Smart Hub, joka toimii virtalähteenä ja vastaanottimena, sekä LED-valot.

Paineilmajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräät Technic-sarjaan kuuluvat setit sisältävät pneumaattisia eli paineilmalla toimivia erikoisosia, joilla on mahdollista jäljitellä hydraulisten laitteiden toimintaperiaatteita. Paineilmajärjestelmän osia ovat käsipumppu, moottorikäyttöinen kompressori, ilmasäiliö, sylinteri, kolmitieventtiili sekä letkut ja niiden liitoskappaleet.

Vuonna 2008 julkaistuissa seteissä on hydrauliikkaa jäljittelemässä paineilman sijasta mekaanisesti toimiva linear actuator -sylinteri. Tämä järjestelmä ei korvaa Lego-suunnittelijoiden mukaan pneumaattista järjestelmää.

Suurimmat setit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo yli 2000 osan Technic-seteistä järjestettynä suurimmasta pienimpään.[5]

Numero Nimi Vuosi Osia ovh. (€) Muuta
42100 Liebherr R 9800 2019 &&&&&&&&&&&04108.&&&&004 108 &&&&&&&&&&&&0449.0990000449,99 Käyttää Control+-järjestelmää
42082 Maastonosturi
(Rough Terrain Crane)
2018 &&&&&&&&&&&04057.&&&&004 057 &&&&&&&&&&&&0224.0190000224,19 Käyttää Power Functions -järjestelmää
42055 Pyörökauhakaivinkone
(Bucket Wheel Excavator)
2016 &&&&&&&&&&&03929.&&&&003 929 &&&&&&&&&&&&0229.0990000229,99 Käyttää Power Functions -järjestelmää
42131 Cat D11 2021 &&&&&&&&&&&03854.&&&&003 854 &&&&&&&&&&&&0449.0950000449,95 Käyttää Control+-järjestelmää
42115 Lamborghini Sián FKP 37 2020 &&&&&&&&&&&03696.&&&&003 696 &&&&&&&&&&&&0379.0990000379,99
42083 Bugatti Chiron 2018 &&&&&&&&&&&03599.&&&&003 599 &&&&&&&&&&&&0369.0990000369,99
42043 Mercedes-Benz Arocs 3245 2015 &&&&&&&&&&&02793.&&&&002 793 &&&&&&&&&&&&0199.0990000199,99 Käyttää paineilma- ja Power Functions -järjestelmiä
42056 Porsche 911 GT3 RS 2016 &&&&&&&&&&&02704.&&&&002 704 &&&&&&&&&&&&0299.0990000299,99
42009 Nosturi MK II
(Mobile Crane MK II)
2013 &&&&&&&&&&&02606.&&&&002 606 &&&&&&&&&&&&0199.0990000199,99 Käyttää Power Functions -järjestelmää
42078 Mack Anthem 2018 &&&&&&&&&&&02595.&&&&002 595 &&&&&&&&&&&&0149.0990000149,99
42110 Land Rover Defender 2019 &&&&&&&&&&&02573.&&&&002 573 &&&&&&&&&&&&0179.0990000179,99
42098 Autonkuljetusauto
(Car Transporter)
2019 &&&&&&&&&&&02493.&&&&002 493 &&&&&&&&&&&&0146.0210000146,21
42069 Hurja seikkailu
(Extreme Adventure)
2017 &&&&&&&&&&&02382.&&&&002 382 &&&&&&&&&&&&0129.0990000129,99
42114 Nivelkaivoskuorma-auto Volvo 6x6
(6x6 Volvo Articulated Hauler)
2020 &&&&&&&&&&&02193.&&&&002 193 &&&&&&&&&&&&0249.0990000249,99 Käyttää Control+-järjestelmää
42129 Mercedes-Benz Zetros 2021 &&&&&&&&&&&02129.&&&&002 129 &&&&&&&&&&&&0299.0950000299,95 Käyttää Control+- järjestelmää
8110 Mercedes-Benz Unimog U 400 2011 &&&&&&&&&&&02048.&&&&002 048 &&&&&&&&&&&&0199.0990000199,99 Käyttää paineilma- ja Power Functions -järjestelmiä
42128 Järeä hinausauto
(Heavy-duty Tow Truck)
2021 &&&&&&&&&&&02017.&&&&002 017 &&&&&&&&&&&&0179.0950000179,95 Käyttää paineilma- ja Power Functions - järjestelmiä

Mindstorms[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lego Mindstorms

Lego Mindstorms on Lego Groupin valmistama tuotesarja, josta voi rakentaa erilaisia robotteja. Nämä robotit toimivat keskuksena toimivan ohjelmoitavan pienoistietokoneen avulla. Pienoistietokone voi saada tietoa ulkomaailmasta erilaisten anturien avulla. Ensimmäinen versio, RCX, julkaistiin vuonna 1998. Seuraava versio, NXT, tuli kauppoihin vuonna 2006.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Lego-rakennussarja, jonka mukana tuli CD-ROM-levy, oli Lego Technic 8299 Sukellusalus vuonna 1997.[6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lego Technic.