Legio XX Valeria Victrix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walesista löydetty Legio XX Valeria Victrixin symboli 100-200-luvulta jaa. British Museum

Legio XX Valeria Victrix (Legio XX Valeria Victrix Antoniniana Deciana) oli roomalainen legioona, jonka Augustus perusti noin vuonna 31 eaa.. Legioonan tunnus oli villisika. Legioonan nimi merkitsee suunnilleen ”Urhea ja voitokas”. Legioona palveli Hispaniassa, Illyriassa ja Germaniassa, kunnes se vuonna 43 jaa. osallistui Britannian valloitukseen. Britanniasta tuli legioonan pysyvä asemapaikka aina 300-luvulle saakka.

Illyriassa Valeria Victrix kuului Tiberiuksen armeijaan, joka taisteli markomanneja vastaan vuonna 6 jaa. Roomalaisten hävittyä Teutoburgin taistelun Valeria Victrix siirrettiin turvaamaan Germanian raja-alueita. Legioonan asemapaikkana oli Oppidum Ubiorum, nykyinen Köln.

Vuonna 43 jaa. Valeria Victrix oli yksi Britannian vallanneista neljästä legioonasta. Legioonan pääasemapaikaksi tuli Camulodunum, nykyisessä Colchesterissa. Vuonna 60 tai 61 Valeria Victrix oli kukistamassa Boudiccan johtamaa kapinaa. On mahdollista, että legioonan nimi Valeria Victrix on peräisin kapinan menestyksellisestä tukahduttamisesta. Britanniassa legioona luultavasti osallistui myös Hadrianuksen vallin rakentamiseen.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Malone, Stephen James: Legio XX Valeria Victrix. Prosopography, archeology and history. BAR International Series 1491. Oxford: Archaeopress, 2006. ISBN 9781841719221.
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.