Leelee Sobieski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Leelee Sobieski vuonna 2012.

Leelee Sobieski (Liliane Rudabet Gloria Elsveta Sobieski, 10. kesäkuuta 1983 New York City, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sobieskin ensimmäinen nimi, "Liliane", oli hänen isänsä äidin nimi. Sobieskin isä, Jean Sobieski, on taidemaalari joka näytteli nuoruudessaan ranskalaisissa ja italialaisissa spaghetti-Westerneissä, ja seurusteli myös näyttelijä Jean Sebergin kanssa. Leeleen äiti, Elizabeth Salomon, on amerikkalainen kirjailija joka työskentelee myös tyttärensä managerina. Leeleellä on nuorempi veli, Roby. Leeleen äidin isä, Yhdysvaltain laivaston kapteeni Robert Salomon, oli juutalainen ja Leelee kasvoi juutalaisen uskonnon vaikutuspiirissä. Hänen (omien sanojensa mukaan) "isoisoisoisosetänsä" oli Jan III Sobieski, "Puolan viimeinen kuningas". Leelee ei puhu puolaa, mutta Ranska on hänen toinen äidinkielensä. Hänen isänsä asuu tällä hetkellä Ranskassa.

Leelee Sobieski kuvaillut kasvatustaan "boheemiksi", hän mm. kävi usein SoHon taidegallerioissa lapsuudessaan. Kesänsä hän vietti isoisänsä maatilalla Camarguessa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sobieskin teki kuuluisaksi hänen roolinsa elokuvassa Deep Impact (1998) sekä modernin Lolitan rooli Stanley Kubrickin elokuvassa Eyes Wide Shut. (Vaikka elokuva julkaistiin vuonna 1999, Leelee ei ollut vielä viittätoistakaan kun hänen kohtauksensa kuvattiin.) Sobieski ystävystyi ohjaajan kanssa elokuvaa kuvatessa. Ranskan kansallispyhimyksen Jeanne d'Arcin rooli TV-elokuvassa Joan of Arc (1999) toi hänelle sekä Emmy-ehdokkuuden että Golden Globe-ehdokkuuden. Myös hänen tulkintansa Tosia Altmanista TV-elokuvassa Uprising (2001) poiki ehdokkuuksia.

Sobieskin ranskan kielen taito toi hänelle roolin elokuvissa A Soldier's Daughter Never Cries (1998) ja L'Idole (2002), sekä minisarjassa Les Liaisons dangereuses (2003) (pääosissa Catherine Deneuve ja Rupert Everett; elokuva perustuu Laclos'n klassiseen romaaniin Les Liaisons Dangereuses.

Muita Leelee Sobieskin tähdittämiä elokuvia ovat Jungle 2 Jungle (1997), Never Been Kissed (1999), Here on Earth (2000), My First Mister (2001), The Glass House (2001), Joy Ride (2001), Max (2002), Hercules (NBC, 2005), Nicolas Cagen vastanäyttelijänä elokuvan The Wicker Man uusintaversiossa (ohjaajana Neil LaBute), sekä Al Pacinon tähdittämä ja Jon Avnetin ohjaama 88 Minutes. Viime vuonna Sobieski nähtiin gangsterielokuvassa Public Enemies mm. Christian Balen ja Johnny Deppin kanssa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sobieski opiskeli Brown Universityssa mutta lopetti kahden ja puolen vuoden jälkeen opintonsa. Hän on Nina Simonen suuri ihailija, ja hänen koiransa (puoliksi Yorkshirenterrieri, puoliksi Pomeranian) on nimetty kyseisen laulajan mukaan. Sobieski on kihloissa muotisuunnittelija Adam Kimmelin kanssa. Syyskuussa 2009 pari ilmoitti Sobieskin odottavan heidän ensimmäistä lastaan. Tyttö, nimeltään Louisanna Ray Kimmel, syntyi 15. joulukuuta 2009.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli
1997 Jungle 2 Jungle Karen
1998 Deep Impact Sarah Hotchner
A Soldier's Daughter Never Cries Charlotte Anne 'Channe' Willis
1999 Never Been Kissed Aldys Martin
Joan of Arc Joan of Arc (Jeanne d'Arc)
Eyes Wide Shut Milichin tytär
2000 Here on Earth Samantha 'Sam' Cavanaugh
2001 My First Mister Jennifer ('J')
Joy Ride Venna
Glass House – Painajainen sijaisperheessä Ruby Baker
Uprising Tosia Altman
2002 L'Idole Sarah Silver
Max Liselore von Peltz
2003 Les Liaisons dangereuses Cécile de Volanges
2005 Hercules Deianeira
2006 Lying Sarah
Heavens Fall Victoria Price
In a Dark Place Anna Veigh
The Wicker Man Sister Honey
Coven Narrator
The Elder Son Lolita
2007 Walk All Over Me Alberta
In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale Muriella
2008 88 Minutes Lauren Douglas
Acts of Violence Olivia Flyn
2009 Finding Bliss Jody Balaban
Night Train Chloe
Public Enemies Polly Hamilton
The Mad Cow Abby Gibbons

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Leelee Sobieski.