Lee De Forest

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lee De Forest

Lee De Forest (26. elokuuta 187330. kesäkuuta 1961) oli yhdysvaltalainen keksijä[1], jonka nimissä on yli 300 patenttia. De Forest keksi Audion- elektroniputken, joka vahvistaa heikkoa sähköistä signaalia. Hän on yksi "sähköisen ajan" isä, sillä hänen keksimänsä Audion edesauttoi elektroniikan kehitystä laajemmin.

Lee De Forest syntyi Iowassa. Hänen isänsä oli kongregationalistisen vapaakirkon pappi ja toivoi pojastaan tulevan papin, kuten hän itsekin oli.

De Forest opiskeli Mount Hermonin koulussa ja sen jälkeen kirjoittautui vuonna 1893 Sheffieldin tieteelliseen kouluun, joka on osa Yalen yliopistoa. Tiedonhaluisena tutkijana hän kytkeytyi eräänä iltana Yalen sähköverkkoon ja onnistui pimentämään koko yliopistoalueen. Tämä johti hänen erottamiseensa yliopistosta. Kaikesta huolimatta hänen sallittiin saattaa opiskelunsa päätökseen, ja hän valmistui vuonna 1896 alemman korkeakoulututkinnon suorittaneena. Opiskeluaikanaan hän ansaitsi rahaa lukukausimaksuihin keksinnöillään mekaniikassa ja peleissä.

Hän jatkoi opiskeluaan Yalen yliopistossa ja väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1899 aiheena radioaallot.

Audion, 1906

De Forestin kiinnostus langattomaan sähkötykseen johti hänen keksintöönsä Audion-elektroniputkeen vuonna 1906 ja hän kehitti parannetun sähkötysvastaanottimen. Hän haki patentin kaksielektrodiselle laitteelle sähkömagneettisten aaltojen tunnistamiseksi.

Audion oli elektroniputki, joka mahdollisti radiovastaanoton vahvistamisen. De Forest kertoi siitä, ettei hän tiedä miten se toimii; se vain toimii.

Hän oli IEEE:n edeltäjän radioinsinöörien instituutin perustajajäsen.

De Forest vastaanotti IEEE:n kunniamitalin vuonna 1922 'tunnustuksena kolmielektrodisen vahvistinputken keksimisestä ja hänen panoksestaan radioon'. Vuonna 1946 hän vastaanotti Edison-mitalin 'esittelemänsä hila-ohjatun elektroniputken syvällisistä teknisistä ja sosiaalisista vaikutuksista'.

Hän kuoli Hollywoodissa vuonna 1961 ja hänet haudattiin San Fernandon lähetyskirkon hautausmaalle Los Angelesissa.

  1. Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia, s. 405–407. "Putkitriodi". Helsinki: Otatieto, 2009. ISBN 978-951-672-358-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]