Lechfeldin taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lechfeldin taistelu
Osa madjaarien hyökkäyksiä
Päivämäärä:

10. elokuuta 955

Paikka:

Lähellä Augsburgia

Lopputulos:

Ratkaiseva saksalaisten voitto

Osapuolet

Itä-Francia
Böömin herttuakunta

Madjaarit

Komentajat

Otto I

Bulcsú
Lél

Vahvuudet

8 000

yli 10 000,
enintään 25 000[1]

Tappiot

Yli 3000 kaatunutta

Useimmat kaatuivat, heistä moni perääntymisen aikana

Osapuolten vahvuuksista on esitetty sekä suurempia että pienempiä arvioita, aikalaiskronikoitsijat mainitsivat madjaarien lukumääräksi 50 000 miestä, mutta nykyaikainen tutkimus on esittänyt pienempiä arvioita.

Lechfeldin taistelu käytiin 10. elokuuta 955 Saksan kuningas Otto I:n johtamien saksalaisten joukkojen ja unkarilaisten eli madjaarien välillä.

Madjaarit olivat tunkeutuneet Saksaan vuoden 955 kesällä hävittäen suuren maa-alueen ja piirittäen Augsburgin kaupungin. Madjaarit lopettivat piirityksen Oton joukkojen lähestyessä Augsburgia. Madjaarit tekivät sivustahyökkäyksen Oton kuormaston kimppuun, mutta saksalaiset onnistuivat lyömään heidät takaisin. Päätaistelussa saksalaisten raskas ratsuväki kävi madjaarien kevyiden jousiratsumiesten kimppuun. Yhteenoton jälkeen madjaarit koettivat ilmeisesti perääntyen houkutella saksalaisia puuttomalle kentälle, mutta Otto ei langennut ansaan ja madjaarit joutuivat perääntymään itään. Saksalaiset seurasivat heitä takaa ja miehittivät joenylityspaikat. Monet madjaarit tapettiinkin heidän perääntymisensä aikana.

Lechfeldin taistelu päätti madjaarien ryöstöretket länteen. Voitto madjaareista toi mainetta Otolle, joka kruunattiin ensimmäiseksi Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisariksi vuonna 962.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maailman suurimmat taistelut; 2005; toim. Jeremy Black; Otava, s. 51–53