Leandro Fernández de Moratín

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leandro Fernández de Moratín
Leandro Fernández de Moratín
Leandro Fernández de Moratín
Henkilötiedot
Syntynyt10. maaliskuuta 1760
Madrid, Espanja
Kuollut2. kesäkuuta 1828 (68 vuotta)
Pariisi, Ranska
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkieliespanja
Tuotannon kieliespanja [1]
Kirjallinen suuntausuusklassismi [2]
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Leandro Fernández de Moratín (10. maaliskuuta 1760 Madrid, Espanja2. kesäkuuta 1828 Pariisi, Ranska) oli espanjalainen näytelmäkirjailija ja uusklassinen runoilija. Hän oli Espanjan valistuksen keskeisimpiä henkilöitä. Hän kasvoi kirjallisessa ilmapiirissä ja hänestä tuli ranskalaisten ensyklopedistien ihailija. Fernández de Moratín kirjoitti satiireja sekä käänsi Molièren ja William Shakespearen teoksia espanjaksi.lähde?

Moratin työskenteli aluksi kultaseppänä, sitten 1786–1789 Espanjan lähettilään Cabarrusin sihteerinä Pariisissa, jossa hän seurusteli muun muassa Carlo Goldonin kanssa. Vuosina 1792–1796 hän matkusteli Ranskassa, Englannissa, Saksassa, Sveitsissä ja Italiassa. Kuningas Joseph Bonaparte nimitti hänet 1811 ylikirjastonhoitajaksi, mutta hän sai sen johdosta kärsiä vainoa. Hän oleskeli vuodesta 1817 loppuikänsä lähes yksinomaan Ranskassa. Hänen tomunsa siirrettiin 1900 Pariisista Madridiin.[3]

Moratin oli jo kultaseppäkaudellaan saanut parista runoteoksestaan (La toma de Granada, Lección poetica) akatemialta palkinnon. Hänen päätuotantonsa muodostivat kuitenkin huvinäytelmät, joiden kiinteä rakenne, vilkas ja luonteva vuoropuhelu ja selkeä luonnekuvaus ilmaisevat hänen ihailemansa Molièren vaikutusta. Tunnetuimpia niistä ovat El viejo y la niña (1790), El café eli La comedia nueva (1792) ja niistä parhain, muodoltaan suorasanainen El sí de las niñas (1806).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Моратин, Николас-Фернандес,New Encyclopedic Dictionary, Volume 27, 1916 (käännä suomeksi),‎ View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Моратин, Леандро Фернандес, де, Bolšaja sovetskaja entsiklopedija (1926–1947), Moskova,‎ , ja View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. a b Moratin, Leandro Fernandez de, Tietosanakirja osa 6, palsta 690, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1913

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Leandro Fernández de Moratín