Le Train Bleu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Le Train Bleu (suom. ”sininen juna”) oli ranskalainen luksusluokan yöjuna Calais’sta Ranskan Rivieralle vuosina 1886 - 2003

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityinen ranskalainen rautatieyhtiö Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée perusti Le Train Bleun viedäkseen englantilaisia aristokraatteja ja julkkiksia Etelä-Ranskaan. Junan virallinen nimi oli Calais-Mediterranée Express, mutta siitä käytettiin nimeä Le Train Bleu, koska siinä oli tummansinisiä makuuvaunuja.

Ensimmäinen matka tapahtui 8. joulukuuta 1922. Toisen ja kolmannen luokan makuuvaunut tulivat käyttöön 1936, ja Train Bleu vei nyt keskiluokan ja työväenluokkaa Etelä-Ranskaan. Le Train Bleu kansallistettiin vuonna 1938 ja se sulautettiin SNCF:iin. Tällöin Le Bleu Train haudattiin, ja siitä tuli tavallinen yöjuna.

Junayhteys Etelä-Ranskaan keskeytettiin toisen maailmansodan aikana, mutta sodan jälkeen se otettiin jälleen käyttöön nimellä Le Train Bleu. Kaupallinen lentoyhteys Pariisista Nizzaan alkoi vuonna 1945 ja söi Le Blue Trainin asiakkaita. Vuoden 1978 jälkeen junaan liitettiin autovaunuja, jotta voitiin houkutella keskiluokan matkustajia.

Yöjunat korvattiin 1980-luvun alussa huippunopeilla TGV-luotijunilla, jotka veivät matkustajia Pariisista Nizzaan viidessä tunnissa. Luksusluokan junien kultakausi Rivieralla loppui.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Le Train Bleu lähti Gare Maritimen rautatieasemalta Calais’sta, johon englantilaisia matkustajia oli saapunut lautalla Englannin kanaalin yli. Calais’sta juna lähti kello 1:00 ja saapui illalla Gare du Nordiin Pariisiin ja sieltä se matkasi ympäri Périphériqueta Gare de Lyonille, jossa se otti lisää matkustajia ja vaunuja. Juna lähti Pariisista illalla kohti Marseilles’ta pysähtyen Dijonissa, Chalonsissa ja Lyonissa ennen päämäärää.

Rivieralla juna matkasi seuraaviin kaupunkeihin: St. Raphael, Juan-les-Pins, Antibes, Cannes, Nizza ja Monaco. Sen viimeinen määränpää oli Menton lähellä Italian rajaa.

Juna ja sen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosituin ajankohta Le Train Bleulle oli marraskuun ja huhtikuun välillä, kun englantilaiset aateliset pakenivat Britannian talvea Ranskaan.

Le Train Bleussa oli ensimmäinen luokka, jossa oli makuuvaunu, joka oli Compagnie Internationale des Wagons-Litsin omistama. Ravintolavaunussa tarjoiltiin viiden ruokalajin illallinen. Makuuvaunut olivat tummansinisiä. Vaunuissa oli kymmenen makuuvaunupaikkaa.

Junan kuuluisimmat matkustajat olivat Edward VIII, Charlie Chaplin, Coco Chanel, Winston Churchill, F. Scott Fitzgerald, Evelyn Waugh ja W. Somerset Maugham.

1930-luvun laman aikana varakkaiden amerikkalaisten ja englantilaisten matkat lomalle Rivieralle vähenivät, kun Englannin punta devalvoitiin.

Aikataulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reitti ja aikataulu vuodelta 1892[1]
Eteläsuunta Valtio Asema Pituus (km) Pohjoissuunta
Club Train
15:00 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Lontoon Charing Crossin asema 22:43
15:00 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Lontoon Victorian asema 22:43
14:55 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Lontoon Holborn Viaductin asema 22:47
22:47 Ranskan lippu Ranska Pariisi Gare du Nord 15:15
Méditerrannée Express
23:40 Ranskan lippu Ranska Pariisi Gare du Nord 14:20
08:49 Ranskan lippu Ranska Lyon 06:06
14:25 Ranskan lippu Ranska Marseille 00:30
18:18 Ranskan lippu Ranska Cannes 20:43
19:00 Ranskan lippu Ranska Nizza 20:00
19:37 Monacon lippu Monaco Monte Carlo 18:52
20:14 Ranskan lippu Ranska Menton 18:36
20:36 Italia Ventimiglia 18:14

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junan kultakautena Ballets russes teki monia balettiesityksiä junasta ja Agatha Christie kirjoitti siitä kirjan Sinisen junan arvoitus.

Vuonna 1963 ravintola nimeltään Le Train Bleu avatiin Gare de Lyonin asemalle Pariisiin kunnioittamaan tätä historiallista junaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mühl, A. (1998). 125 Jahre/Ans/Years CIWL, 43.