Le Bureau, vakoojaverkosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Le Bureau, vakoojaverkosto
Le Bureau des Légendes
Tyyli draama, vakoilu
Luoja(t) Éric Rochant
Pääosissa Mathieu Kassovitz
Sara Giraudeau
Jean-Pierre Darroussin
Zineb Triki
Florence Loiret-Caille
Jonathan Zaccaï
Alkuperämaa Ranska
Alkuperäiskieli ranska
Verkko Canal+ (Ranska)
Yle Areena (Suomi)
Esitetty 2015 –
Tuotantokausia 5
Jaksoja 50
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Canal+
Aiheesta muualla
IMDb

Le Bureau, vakoojaverkosto (ransk. Le Bureau des Légendes) on ranskalainen jännitys-draamasarja, jota Canal+ on tuottanut vuodesta 2015 lähtien. Suomessa sarjan kaikki viisi tuotantokautta ovat olleet katsottavissa Yle Areenassa.[1]

Le Bureau kuvaa Ranskan ulkomaantiedustelun (DGSE) salaista vakoilutoimintaa. Sarjaa on sanottu yhdeksi ranskalaisen television merkkipaaluista ja kaikkien aikojen parhaaksi ranskalaissarjaksi. Se perustuu entisten agenttien aitoihin kokemuksiin. Le Bureaun pääosanäyttelijä Mathieu Kassovitz on saanut ensimmäisellä tuotantokaudella L'Association des Critiques de Sériesin palkinnon parhaasta roolisuorituksestaan.[2][3]

Sarjasta oli tulossa myös kuudes tuotantokausi, mutta kuvaukset keskeytyivät koronaviruspandemian vuoksi. Sarjan kuudetta kautta olisi kuvattu mahdollisesti myös Suomessa.[4] Lokakuussa 2020 sarjan luoja Éric Rochant ilmoitti, että kuudetta kautta sarjasta ei ole tulossa, mutta piti mahdollisena spin-off:ia, jossa olisi osittain samat hahmot, vaikkakaan hän itse ei aio enää osallistua sen tekemiseen. Helmikuussa 2021 näyttelijä Jonathan Zaccaï paljasti, että jonkinlaista jatkoa sarjalle on Canal+:ssa kyllä tekeillä.[5]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Mathieu Kassovitz  Guillaume Debailly / Paul Lefebvre / Pavel Lebedev, "Moukka" (Malotru)  
 Sara Giraudeau  Marina Loiseau, "Ilmestys", myöhemmin "Rämäpää"  
 Jean-Pierre Darroussin  Henri Duflot, "Sokrates" (kausilla 1–3)  
 Florence Loiret-Caille  Marie-Jeanne Duthilleul  
 Jonathan Zaccaï  Raymond Sisteron  
 Zineb Triki  Nadia Al-Mansour  
 Jules Sagot  Sylvain Ellenstein  
 Irina Muluile  Daisy Bepas, "Muuli"  
 Alba Gaïa Bellugi  Prune Debailly  
 Patrick Ligardes  Marcel Gaingouin  
 Léa Drucker  Laurène Balmes (kausilla 1–3)  
 Gilles Cohen  Marc Lauré, "Rauta" (kausilla 1–4)  
 Pauline Étienne  Céline Delorme (kausilla 2–3)  
 Victor Artus Solaro  Jonas Maury (kausilla 3–5)  
 Mathieu Amalric  "JJA" (kausilla 4–5)  
 Stefan Crepon  César, "Tahdistin" (kausilla 4–5)  
 Oleksiy Gorbunov  Mihail Dmitrievich Karlov, "Kennedy" (kausilla 4–5)  
 Louis Garrel  Andrea Tassone, "Tuhannen turskaus" (kaudella 5)  

Tuotantokaudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Le Bureausta on tähän mennessä julkaistu yhteensä viisi tuotantokautta vuosina 2015–2020. Kukin kausi sisältää 10 jaksoa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kausi 1 (2015)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomaantiedustelun agentti Guillaume Debailly, koodinimeltään "Moukka", palaa pitkältä Syyrian-komennukseltaan takaisin Ranskaan. Syyriassa hän on rakastunut paikalliseen naiseen, Nadia al-Mansouriin, joka on Syyrian hallinnon ministerin vaimo. Ranskan ulkomaantiedustelu saa tietää, että sen agentti "Sykloni" on kadonnut Algeriassa. Kausi keskittyy Syklonin pelastusoperaatioon, joka tuottaa kauden viimeisessä jaksossa toivottua tulosta, ja Sykloni saadaan vapaaksi. Viimeisessä jaksossa paljastuu, että Nadia al-Mansour on Syyrian Damaskoksessa vankina.

Kausi 2 (2016)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan toisella kaudella Moukka toimii CIA:n myyränä Ranskan tiedustelupalvelussa, jotta CIA pelastaisi vankina olevan Nadian. Kauden puolivälissä Nadia saadaan vapaaksi ja Moukka menettää työnsä Ranskan tiedustelupalvelussa paljastuttuaan kaksoisagentiksi. Uusi vakooja Marina Loiseau aloittaa vakoojauransa Iranissa. Kauden pääjuoni kuitenkin keskittyy Isisin pyöveliin, vaaralliseen terroristiin, jota ranskalaiset yrittävät saada kiinni.

Kausi 3 (2017)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moukka viruu Isisin vankilassa Syyriassa. Ranskan tiedustelupalvelu yrittää saada Moukan vapaaksi ja saattaa tämän vastuuseen maanpetoksesta. Moukka kuitenkin onnistuu pakenemaan sekä Isikseltä että Ranskan tiedustelupalvelulta ja katoaa jäljettömiin. Kauden lopussa paljastuu, että hän on elossa ja asuu Moskovassa uuden henkilöllisyyden turvin.

Kausi 4 (2018)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moskovassa piilotteleva Moukka laatii suunnitelmaa päästäkseen palaamaan Ranskaan. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi hän ryhtyy kaksoisagentiksi DGSE:n ja Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n välille. Ranskalaisten tavoitteena on soluttaa Moukan avulla hakkeri FSB:hen. Samaan aikaan Marina Loiseau tiedustelee venäläisessä yliopistossa. Marina joutuu Venäjällä vaikeuksiin ja hänet vangitaan. Kauden viimeisissä jaksoissa DGSE yrittää pelastaa Marinan Moukan avulla. Kauden lopussa Marina saadaan vapaaksi ja CIA yrittää tappaa Moukan.

Kausi 5 (2020)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moukka toipuu murhayrityksestä ja tulipalosta Venäjällä. DGSE:n hakkeri "Tahdistin" on onnistunut soluttautumaan FSB:n kyberturvallisuus-osastolle. FSB on järjestänyt Moukalle Venäjän kansalaisuuden ja tarjoaa tälle töitä FSB:n Ranskan-osastolta. Moukka haluaa palata kuitenkin takaisin Ranskaan. DGSE suostuu tämän paluuseen, mikäli Moukka onnistuu värväämään FSB:n vakoiluosaston johtajan, Mihail Karlovin.

Kauden toiseksi viimeisessä jaksossa Karlov tekee itsemurhan, ja viimeisessä jaksossa Nadia murhataan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]