Laura Secord

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laura Secordin patsas. Valiants Memorial, Ottawa.

Laura Secord (13. syyskuuta 177517. lokakuuta 1868) oli kanadalainen vuoden 1812 sodan sankari. Hän varoitti brittijoukkoja amerikkalaisten lähestymisestä ja siten pelasti nämä joutumasta yllätyshyökkäyksen uhriksi Beaver Damsin taistelussa 24. kesäkuuta 1813. Secordin ansiosta britit pääsivätkin yllättämään amerikkalaiset ja voittivat taistelun.

Tapahtumien tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Secord asui pienessä kylässä miehensä Jamesin Secordin kanssa Kanadan puolella, Yhdysvaltojen rajan tuntumassa Queenstonissa, Niagara-joen yläjuoksulla. Vaikka Laura Secord oli syntynyt Amerikassa, hän oli uskollinen Britannian kruunulle sekä paikallisia asukaita suojelleille brittijoukoille.

Kesäkuussa 1813 amerikkalaiset upseerit tulivat Secordin kotiin ja nähdessään hänen valmistavan ruokaa he pyysivät saada aterioida hänen luonaan. Amerikkalaiset olivat hyvällä tuulella maukkaasta ateriasta ja keskustelivat ruokaillessaan hyökkäyssuunnitelmistaan brittejä vastaan Kanadassa, minkä Secord kuuli, vaikka sitä ei ollut tarkoitettu hänen kuultavakseen.

Secordin mielessä syntyi ajatus brittien varoittamisesta amerikkalaisten yllätyshyökkäyksestä. Secordin mies James oli haavoittunut suuressa Queenston Heightin taisteluissa ja oli siksi liian sairas varoittamaan brittejä.

Secord tiesi että ellei brittejä varoitettaisi, britit menettäisivät strategisesti erittäin tärkeän Niagaran niemimaan alueen, joka antaisi amerikkalaisille sillanpääaseman Kanadaan. Matka brittien luo olisi vaarallinen, koska sen varrella olevissa metsissä oli vaarallisia intiaaneja, petollisia soita, vuori jonka ylittäminen tuntui lähes mahdottomalta sekä petoeläimiä ja käärmeitä.

Matka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Secordin veljentytär Elizabeth käveli aluksi hänen kanssaan kolme tuntia, kunnes joutui luovuttamaan väsymyksestä mustan suon läheisyydessäselvennä. Secord jatkoi matkaansa tästä yksin. Matkallaan Secordin on täytynyt kohdata villieläimiä, puumia, susia sekä kalkkarokäärmeitä, joita Niagaran niemimaa oli siihen aikaan täynnä. Pimeyden tullessa Secord oli päässyt suurelle suolle, jolle hän oli upota näkyvyyden ollessa jo heikko pimeyden myötä. Secordin onneksi muutama Mohawk-intiaani oli matkalla kotiinsa myöhään ja he pelastivat hänet suosta. Secord kertoi intiaanipäällikölle uhkaavasta vaarasta, jolloin intiaanit saattoivat hänet Beaver Damsiin.

Secordin matka kesti 18 tuntia. Hänen piti ylittää Niagara-vuoret, mihin yksinään meni kuusi tuntia. Secord käveli kaikkiaan 32 kilometriä. Eräiden arvioiden mukaan Secord joutui kävelemään osan matkastaan paljain jaloin. Lopulta hän pääsi perille varoittamaan brittien komentajaa luutnantti Fitzgibbonia. Britit laativat vastasuunnitelman ja toteuttivat itse yllätyshyökkäyksen amerikkalaisia vastaan. Ainoastaan kuusi amerikkalaista pääsi pakenemaan.

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Secordin muistomerkki Niagara Fallsin hautausmaalla

Kanadassa myydään Laura Secordin suklaakonvehteja Secordin kunniaksi.

Niagara Fallsin hautausmaalla on muistomerkki Laura Secordille.