Laura Åkerlund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laura Åkerlund (s. 4. maaliskuuta 1987 Helsinki) on suomalainen oopperajohtaja. Vuonna 2019 hänet kutsuttiin Badisches Staatstheater Karlsruhen[1] teatterin johtoryhmään päädramaturgiksi[2][3][4][5]. Badisches Staatstheater Karlsruheen kuuluvat ooppera, baletti, teatteri, nuorten teatteri, sinfoniaorkesteri ja Volkstheater. Vastuu-alueina koko teatterin taiteellisen toiminnan suunnittelu eri osastojen kesken, kansainväliset suhteet ja tuotannot, digitaaliset projektit kuten virtual reality -oopperat ja -baletit sekä henkilöstöjohtaminen painopisteenä skandinaavinen johtaminen. Hän toiminut vuodesta 2016 lähtien Suomen uusimman oopperatalon Helsingin Koomisen Oopperan toimitusjohtajana ja taiteellisena johtajana.

Åkerlund aloitti pianonsoiton opiskelun 6-vuotiaana ja opiskeli ensin yksityisesti, myöhemmin hän siirtyi Helsingin Konservatorion opiskelijaksi. Opiskellessaan Sibelius-lukiossa 2003-2006 ooppera alkoi kiinnostaa ja hän haki Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan oopperaohjausta. Opintojen aikana aikana Åkerlund pääsi harjoittelemaan Suomen Kansallisoopperaan, jonka jälkeen jatkoi ooppera-alan töitään. Åkerlund myös soitti kymmenissä eri bändeissä ylä-aste ikäisestä lähtien.

Åkerlund valmistui ylioppilaaksi 2006 Sibelius-lukiosta ja filosofian maisteriksi vuonna 2016 Helsingin yliopistosta pääaineena musiikkitiede, sivuaineena estetiikka ja taidehistoria. Lisäksi teatteritieteen opintoja 2011-2012 Freie Universität Berlinissä sekä muita opintoja Sibelius-Akatemiassa että Teatterikorkeakoulussa. Toiminut ohjaajana ja apulaisohjaajana vuodesta 2006 lähtien Suomessa, Saksassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Englannissa. Työskennellyt apulaisohjaajana muun muassa Komische Oper Berlinissä, Deutsche Oper Berlinissä, Oper Stuttgartissa ja Bayerische Staatsoperissa. Hän on myös Suomen Wagner-seuran vuoden 2016 Bayreuth-stipendiaatti.[6] Elokuussa 2016 Åkerlund nimitettiin Helsingin Koomisen Oopperan toimitusjohtajaksi ja taiteelliseksi johtajaksi.

Åkerlund on toiminut Helsingin yliopiston kulttuurivaliokunnan sihteerinä 2009-2010 ja puheenjohtajana 2010-2011. Perustanut Ylioppilasooppera ry vuonna 2009. Vuonna 2009 ensiesityksensä sai Yle Teemalla Talo Ranskassa kieliopetusohjelma, jossa Åkerlund toimi yhtenä kilpailijana.[7] Sarjalla on yhdeksän jaksoa ja se kuvattiin Montpellier’ssa, Ranskassa.

Åkerlund kirjoitti Suomen ensimmäisenlähde? pro gradu -työn oopperaohjaamisesta nimellä "It's only opera, not an operation - Demingin ympyrä ja Regiekonzept oopperaohjaajan työprosessissa".

Laura Åkerlund on Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen toimitusjohtajana vuosina 1926–1956 toimineen Maija Åkerlundin veljen lapsenlapsenlapsi.

Ohjaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2018: Stanislav Moniuszko: Halka. Helsinki Opera Festival, Helsingin Koominen Ooppera.
 • 2018: Aulis Sallinen: Punainen viiva. Kemin kaupunginorkesteri.
 • 2015: Tchaikovsky: Jevgeni Onegin. Esitykset Pietarissa venäjällä ja Punkaharjulla.
 • 2015: Verdi: La Traviata. The 3rd International Music Festival Putikon Hovi. Voittaja seuraavissa kategorioissa: Paras ohjaus, paras pääosa, paras sivuosa, paras miesesiintyjä, paras naisesiintyjä.
 • 2011: Humanistispeksi: Aallonharjalla. Malmitalo, Helsinki.
 • 2011: Heta Aho: Himmerrä ja Valo, Musica Nova Helsinki.

Apulaisohjaajana ja Stage Managerina (musiikkijärjestäjä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiantuntijatyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2020: Theater Dortmund, Akademie für Theater und Digitalität Juryn jäsen
 • 2018: Badisches Staatstheater Karlsruhe: Wagnerstimmen-laulukilpailun finaalin tuomariston jäsen. Åkerlund oli Wagnerstimmen kilpailun historian ensimmäinen suomalainen ja kaikkien aikojen nuorin tuomariston jäsen.
 • 2018: Kiova, Ukraina: Theaterfestival GRA -kilpailun finaalin tuomariston jäsen. Kilpailussa jaettiin palkintoja muun muassa parhaalle oopperatuotannolle, musikaalille, kokeelliselle teatteriesitykselle, lastennäytelmälle ja kamariteatteriesitykselle. Alkukarsintoihin osallistui yli 50 ukrainalaista teatteria ja oopperataloa, joista finaaliin ylsi 16 esitystä. Kilpailu järjestetään vuosittain.

TV-työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2009: Talo Ranskassa tv-ohjelman esiintyjä. Tuotanto YLE Teema ja Broadcasters.
 • 2008: Ilkka Kuusisto: Risto Ryti - vapauden vanki. DVD-julkaisun studio-ohjaaja. Suomalainen kamariooppera.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]