Latvian ilmavoimat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Latvian ilmavoimien tunnus

Latvian ilmavoimat (latv. Latvijas Gaisa spēki) on yksi Latvian asevoimien puolustushaaroista. Latvian uudelleenitsenäistymisen jälkeisten ilmavoimien ensimmäinen yksikkö perustettiin vuonna 1992.

Maan ilmavoimat muodostuu lentolaivueesta, ilmatorjuntalennostosta sekä ilmavalvontalaivueesta, ja siinä palvelee 247 henkeä. Latvian ilmavoimilla ei ole taisteluyksiköitä, joten Pohjois-Atlantin sopimusjärjestö huolehtii maan ilmavalvonnasta ja puolustuksen uskottavuudesta.

Lentolaivueeseen kuuluvat helikopterilentue, ilmakuljetuslentue sekä tekninen lentue. Lentolaivueen kalustona ovat lentokoneet Antonov An-2 Colt, Let L-410 Turbolet ja PZL-104 Wilga sekä helikopterit Mil Mi-2 Hoplite, Agusta A109 ja Mil Mi-8 Hip.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konetunnus

Latvian ilmavoimien kalusto:

Historia 1919–1940[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvian ilmavoimien suomalaisvalmisteinen IVL A.22 Hansa 4.G.100.

Latvian asevoimiin perustettiin kesäkuussa 1919 ilmailutarha, josta tuli ilmailudivisioona vuonna 1921 ja edelleen ilmailurykmentti v. 1926.

Vuoden 1937 lopulla Latvia hankki valtakunnallisesta lotosta saamillaan tuloilla 26 kaksitasoista Gloster Gladiator -konetta. Ilmailurykmentissä oli vuonna 1940 lähes 130 lentokonetta. Neuvostoliiton vuonna 1940 suorittama miehitys lakkautti Latvian asevoimat ja ilmailurykmentin sen osana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.