Latinankielinen Wikipedia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Latinankielinen Wikipedia (lat. Vicipaedia Latina, Libera encyclopaedia) on Wikipedian latinankielinen versio. Vicipaedia aloitti vuonna 2002 lähinnä antiikkiin suuntautuneena projektina, mutta myöhemmin se on laajentunut käsittelemään kaikenlaisia aiheita muiden laajojen Wikipedioiden tapaan. Vicipaedia Latina on saanut kasvavassa määrin erilaista asiantuntemusta edustavia kirjoittajia, ja samalla artikkelien kieliasu on huomattavasti parantunut.

Tavoitteena on noudattaa klassillisen tai filologisen latinan kieliopillista normia. Sanojen valinnassa pyritään noudattamaan klassillista perinnettä, mutta moderneista asioista puhuttaessa on omaksuttu Nuntii Latini -tyyppinen pragmaattisuus, jossa pyritään harkituilla sanalainoilla täsmälliseen ilmaisuun. Ennen uudissanojen käyttöönottoa asioista yleensä keskustellaan varsin perusteellisesti.[1] Artikkelien kieli on luonnollisesti latina, mutta keskusteluissa on mahdollista käyttää useita kieliä aina tarpeen mukaan.

Tavoitteena on myös luoda oppimisalusta (Porta Eruditionis) koululaisille ja latinasta kiinnostuneille aikuisopiskelijoille.

Vicipaedia Latinassa on noin 139 000 artikkelia.

  1. Esimerkkinä mainittakoon sanasta keskitysleiri 3.–4. helmikuuta 2009 käyty keskustelu, jonka tuloksena päädyttiin Reijo Pitkärannan käyttämään termiin castra carceralia.
Wikipedia
Wikipedia
Latinankielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja