Lasten kotisairaanhoidon yksikkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lasten kotisairaanhoidon yksikkö on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alaisuuteen kuuluva, erityishoitoa tarvitsevia lapsia hoitava yksikkö. Se aloitti toimintansa keväällä 2012, ja sen toimisto sijaitsee Espoon Jorvissa. Helmikuuhun 2016 saakka yksikkö toimi pilottihankkeena, jossa mukana olivat Helsinki, Espoo ja Vantaa.

Yksikön perustamisen takana oli halu tarjota lasten vanhemmille tukea ja lyhentää lasten sairaalahoidossa viettämää aikaa. Aiemmin lapsi saattoi olla sairaalahoidossa pitkäänkin. Yksikön toiminta laajeni vuoden 2013 alussa, kun kotihoitoa alettiin järjestää myös äkillisesti sairastuneille lapsille. Potilaat voivat olla jo valmiiksi sairaina olleita tai aiemmin terveitä lapsia ja nuoria.

Lapset tulevat yksikköön lääkärin lähetteellä Lastenklinikanpäivitettävä tai Jorvin päivystyksestä. Yksikkö ottaa hoitaakseen sellaisia lapsia, jotka eivät tarvitse varsinaista sairaalahoitoa, sillä hoitotyö tehdään lapsen kotona. Potilailla saattaa kuitenkin olla esimerkiksi trakeostomia eli henkitorviavanne.

Potilaan hoidosta ja sen toteutuksesta vastaa yksikön oma lääkäri, kun taas hoitotyön suorittaa lapsen oma hoitotiimi. Tiimeissä työskentelee lähinnä lähihoitajia, joita on kussakin tiimissä hoitotarpeesta riippuen noin kahdesta viiteen. Ennen tiimin perustamista pidetään hoitopalaveri hoitajien, yksikön osastonhoitajan ja vanhempien kesken. Palaverissa määritellään ja sovitaan hoidon tarve sekä käytännön asiat.

Yksiköllä on myös oma akuuttikotisairaanhoito. Akuuttikotisairaanhoidossa työskentelevät sairaanhoitajat, joiden toimipiste on Jorvissa. Sairaanhoitajat tekevät potilaskäyntejä sovitusti esimerkiksi tiimeissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]