Lars Arnell

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lars Arnell (13. tammikuuta 1781 Tukholma6. syyskuuta 1856 Turku) oli ruotsalainen sotilas, maaherra ja kääntäjä joka asui vuodesta 1826 Suomessa ja toimi täällä kirjakauppiaana, Suomen Talousseuran sihteerinä ja toimittajana.

Arnellin vanhemmat olivat tykistömajuri Lars Larsson Arnell ja Sofia Elisabet von Rosen. Hän lähti 13-vuotiaana sotilasuralle osallistuen Pommerin sotaan 1805–1807. Hän oli sittemmin majurina Kalmarin rymentissä ja palveli tykistössä Suomen sodan aikana kunnes erosi sotilaspalveluksesta everstiluutnanttina 1813. Arnell toimi Jämtlandin maaherrana 1817–1818 ja Hallandin maaherrana 1818–1823. Vuodesta 1823 lähtien Arnell oli sotadepartementin valtiosihteerinä Tukholmassa. Ranskankielen taitoinen ja monipuolisesti sivistynyt Arnell pääsi kuningas Kaarle XIV Juhanan suosioon. Hän joutui kuitenkin taloudelliseen vaikeuksiin tuhlailevan elämäntyylinsä ja pelivelkojensa takia, syyllistyi petokseen ja teki lopulta vararikon. Arnell jouti pakenemaan Ruotsista ja oleskeli ensin Tanskassa js sitten 1825–1826 Hampurissa. Hän hankki täällä elantonsa kääntämällä ulkomaista kirjallisuutta, lähinnä romaaneja, ruotsin kielelle. Hän käänsi muun muassa Walter Scottin, Johanna Schopenhauerin, Thomas Mooren, Washington Irvingin, James Fenimore Cooperin, Chateaubriandin ja Alfred de Vignyn kirjoja.

Arbnell tuomittiin syksyllä 1826 kahden vuoden pakkotyörangaistukseen Kristianstadin linnoituksessa. Hänelle annettiin kuitenkin mahdollisuus vapaaehtoisesti poistua maasta ja niinpä Arnell muutti Suomeen sisarensa luokse. Arnell asettui asumaan sisarensa maatilalle Turun lähelle ja jatkoi siellä käännöstöitään. Hän toimi sitten kansalaisuuden saatuaan kirjakauppiaana Turussa ja oli myös Turussa ilmestyneen Åbo Underrättelser-lehden toimittajana 1830–1839. Vuonna 1832 Arnell valittiin Suomen Talousseuran sihteeriksi ja hän sai asunnon seuran talosta Turussa. Arnell laati sihteerinä toimiessaan muun muassa Mustialan maanviljelysopiston perustamissuunnitelman. Vuonna 1854 hän joutui kuitenkin kiinni seuran varojen kavaltamisesta ja hänen tilalleen sihteeriksi tuli kirjailija ja lehtimies N. H. Pinello. Kavallukseen Arnellin olivat ajaneet jälleen pelivelat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Clas Zilliacus: Arnell, Lars (1781–1856) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 14.6.2002. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.