Larry Geller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Larry Geller (8. elokuuta, 1939, Elmira, New York, Yhdysvallat) on kirjailija, hiusmuotoilija ja stylisti, joka tuli tunnetuksi Elvis Presleyn Memphis Mafian jäsenenä.

Uran alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulusta päästyään Geller kokeili ensin siipiään teatterissa. Häntä kuvattiin taiteelliseksi. Teatteriala ei ollut kuitenkaan tarpeeksi vakaa ja Geller suuntasi kampaamoalalle.

Larry Geller toimi 1950-luvun lopusta hyvin kuuluisien Hollywood-tähtien hiusmuotoilijana stylistimestari Jay Sebringin salongissa Sebring International, joka oli ensimmäisiä miehille suunnattuja salonkeja. Asiakkaina tutuiksi tulivat muun muassa tähtinäyttelijät ja -laulajat, kuten Marlon Brando, Steve McQueen, Henry Fonda ja Frank Sinatra.

Memphis Mafian jäseneksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viihdetähtien suosiossa ollut Geller sai vuonna 1964 pyynnön saapua Elviksen Hollywoodin aikaiseen kotiin Bel Airiin. Elvis halusi kuuluisan stylistin käsittelemään hiuksiaan.

Larry Geller oli kiinnostunut hengellisistä, uskonnollisista ja mystisistä yliluonnollisista asioista, kuten Elviskin. Miehet ystävystyivätkin pikaisesti ja hetkessä Elvis palkkasi Gellerin henkilökohtaiseksi hiusmuotoilijakseen ja stylistiksi Memphis Mafiaan.

Näin Geller valmistikin Elviksen hiukset muun muassa lukuisiin elokuviin ja lukemattomiin konsertteihin sekä myös viimeiseen tv-taltiointiin Elvis konsertissa 1977.

Varsinaisesti Gelleristä tuli kuitenkin Elviksen ystävä sekä hengellisten asioiden neuvonantaja ja avustaja. Elviksen ja Gellerin yhteistyö sekä ystävyys kesti lopulta aina Elviksen kuolemaan asti.

Geller toimi Memphis Mafiassa enemmänkin Elviksen ystävänä ja nimenomaan ammatillisesti stylistina ja hiusmuotoilijana, varsinainen henkivartija tai edes avustaja hän ei ollut.

Elviksen tärkeimpänä henkisenä mystikkoystävänä, Elviksen nimeämänä "guruna", Geller johdatti Elviksen muun muassa eri uskontojen, spiritismin ja numerologian pariin. Gellerin myötä Elviksen käsitys eri uskonnoista laajeni myös merkittävästi. Etenkin numerologista Elviksen kerrotaan kiinnostuneen viimeisinä vuosinaan siinäkin määrin, että se saattoi joskus sotkea normaalielämääkin. Elviksen lempikirjana tunnettiin Cheiron numerologiaan keskittynyt Cheiro's Book of Numbers, joka on ollut samalla yksi kirjavaihtoehto kirjaksi, jota Elviksen on sanottu lukeneen juuri ennen yllättävää kuolemaansa muun muassa Raamatun ohella.[1]

Vaikka Geller ja Elvis pysyivätkin aina ystävinä, osa Elviksen lähipiiristä ja manageri Tom Parker ei pitänyt ollenkaan yleiseen käsitykseen nähden oudoista asioista valistaneesta Gelleristä. Etenkin Parker oli hyvin epäluuloinen. Lisäksi Larry Geller oli uudempana Memphis Mafian jäsenenä urautuneisiin tovereihinsa nähden ainoita Elviksen ystäviä, joka uskalsi myös kritisoida Parkeria.[2] Parker vaatikin usein jonkun muun Memphis Mafian jäsenen olevan läsnä Gellerin ollessa paikalla. Parker antoi lopulta myös Gellerille virallisesti potkut. Parker myös hävitytti silloiset Gellerin Presleylle antamat kirjat ja vastaavat tuotokset.[3]

Elviksen ja Gellerin ystävyys ei kuitenkaan kärsinyt muiden reaktioista, kuten osittainen työsuhdekin jatkui edelleen. Gellerin kuten joidenkin muiden Memphis Mafian jäsenten mukaan silloiseen menoon kyllästynyt ja uudistuksia halunnut Elvis puolestaan oli antamassa potkuja Parkerille juuri ennen kuolemaansa, jota ei kuitenkaan ehtinyt toteuttaa.[2]

Presleyn jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geller lopetti hiusmuotoilijan työt Elviksen kuolemaan, hoitaessaan viimeisenä tehtävänään Elviksen hiukset hautajaisia varten.

Tämän jälkeen Geller, kuten niin monet muutkin Memphis Mafian jäsenet, ovat menestyneet Elvis-aiheisten kirjojen kirjoittajana ja tapahtumien järjestäjänä.

Larry Geller on toiminut hyvin aktiivisesti Elvis-maailmassa myös tähden kuoleman jälkeen. Hän on muun muassa lukuisten tunnettujen kirjojen lähde, osakirjoittaja tai varsinainen kirjoittaja. Lisäksi Geller on osallistunut moniin tv-ohjelmiin ja toiminut esimerkiksi juontajana monissa Elvis-tilaisuuksissa.

Larry Gellerin sukunimikaiman, illusionisti Uri Gellerin mukaan Larry Gellerin kirjoittama kirja Leaves of Elvis' Garden on ehdottomasti aihepiirinsä paras teos emotinaalisten ja hengellisten seikkojensa takia.[4]

Larry Gellerin kirjoittamat kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geller on vegetaristi. Hän luottaa luonnon mukaiseen ravintoon ja vaihtoehtoiseen lääkintään.[5]

Geller on naimisissa Shira Geller kanssa. Shira Geller on osallistunut myös Larry Gellerin kirjojen tekoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goldman, Albert H.: Elvis. Helsinki: Otava, 1982. ISBN 951-1-06927-6.
  2. a b Larry Geller, Classic Bands. Viitattu 11.07.2015
  3. Larry Geller, Elvis Presley Newsa. Viitattu 11.07.2015
  4. Uri Geller, AZ Quotes. Viitattu 11.07.2015
  5. Larry Geller, Elvis Presley Biography. Viitattu 11.07.2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1] Larry Gellerin blogi (englanniksi)