Larisa Oleynik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Larisa Oleynik vuonna 2015.

Larisa Romanovna Oleynik (s. 7. kesäkuuta 1981 Santa Claran piirikunta, Kalifornia) on yhdysvaltalainen elokuva- ja televisionäyttelijä.

Oleynik tunnetaan parhaiten roolistaan 1990-luvun suositussa lasten televisiosarjassa The Secret World of Alex Mack. Oleynik on esiintynyt myös elokuvissa, kuten Lastenlikkojen klubi, 10 Things I Hate About You ja 100 kimmaa.

Oleynikin isä Roman Oleynik oli anestesialääkäri ja äiti Lorraine Oleynik (o.s. Allen) on entinen sairaanhoitaja. Larisa on vanhempiensa ainut lapsi. Hänen sukujuurensa ovat Venäjältä, Ukrainasta ja Slovakiasta. Oleynik kasvoi San Franciscon lahden alueella.

Oleynik teki läpimurtonsa kahdeksanvuotiaana Les Misérables -musikaalissa Cosetten roolissa. Hän oli hakenut rooliin lehti-ilmoituksen kautta. Sen jälkeen Oleynik hankki itselleen agentin ja alkoi käydä näytelmätunneilla. Hän teki televisiodebyyttinsä 12-vuotiaana sarjassa Tohtori tuli kaupunkiin vuonna 1993. Samana vuonna hän sai roolin televisioelokuvasta ja alkoi näytellä pääroolia The Secret World of Alex Mackissa. Sarjaa esitettiin Nickelodeon-kanavalla 1994–1998 ja se teki Oleynikista suositun teinitähden sekä 1990-luvun lasten idolin. Samaan aikaan Oleynik näytteli yhtä päärooleista elokuvassa Lastenlikkojen klubi (1995), joka perustuu kirjasarjaan The Baby-sitters Club. Hän esitti myös Dana Pruittia televisiosarjan Isojen poikien leikit kolmessa jaksossa.

Kun Oleynikin tähdittämä Alex Mack -sarja tuli päätökseen, hän näytteli sivuroolia komediasarjassa Kolmas kivi auringosta sekä menestyskomediaelokuvassa 10 Things I Hate About You.

2000-luvulla Oleynik on esiintynyt lähinnä sivurooleissa televisiosarjoissa kuten Veljemme on nero, Ilman johtolankaa, Valehtelevat viettelijät ja Mad Men. Hän myös ääninäyttelee Winx-klubi-animaatiosarjassa Icy-noitaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]