Grogu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lapsi (Tähtien sota))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grogu
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Ääniefektit:
Ensi-
esiintyminen
The Mandalorian
”Chapter 1: The Mandalorian” (2019)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Suhteet
Vanhemmat Din Djarin (adoptioisä)

Grogu[1] on Tähtien sota -universumiin sijoittuvassa Disney+-sarjassa The Mandalorian esiintyvä hahmo. Hän on 53-vuotias ja samaan hitaasti ikääntyvään lajiin Yodan kanssa kuuluva jedien entinen lapsioppilas.[2][3] Alun perin mandalorialainen palkkionmetsästäjä Din Djarin palkattiin etsimään Grogu ja tuomaan se moffi Gideonin johtamaan ryhmittymään Galaktisen Imperiumin jäänteistä, mutta lopulta Djarin päätyikin suojelemaan Grogua niiltä. Hänen oikea nimensä paljastui vasta jaksossa ”Osa 13: Jedi”. Sitä ennen häntä kutsuttiin oheistuotteissa pelkästään Lapseksi (engl. The Child) ja fanien keskuudessa vauva-Yodaksi (engl. Baby Yoda).[2][3] Myöhemmin, jaksossa ”Chapter 24: The Return”, kun Mandalore oli vapautettu Gideonin otteesta, Djarin adoptoi virallisesti Grogun mandalorialaiseksi oppipojakseen nimellä Din Grogu.[4]

Lapsen oikea nimi on Grogu, mutta se paljastettiin katsojille vasta sarjan toisella tuotantokaudella. Grogu oli alun perin useiden jedimestareiden kouluttama lapsioppilas Coruscantin jeditemppelissä. Kloonisotien päätyttyä eräs jedi lähetti Grogun turvaan Galaktiselta Imperiumilta, joka oli määrännyt jedit tuhottaviksi. Ja pysyäkseen paremmin piilossa, Grogu oli vältellyt Voiman käyttöä.[1] Myöhemmin moffi Gideon ja hänelle työskentelevä tohtori Pershing halusivat käyttää Grogua koekappaleena löytääkseen keinon siirtää midikloriaaneja keinotekoisesti elollisista olennoista toisiin.

Ensimmäinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi vuotta Endorin taistelun jälkeen, Grogu, jota kaikki kutsuivat vain ”Lapseksi”, oli kadonnut Imperiumin hallusta. Planeetta Nevarrolla oleskeleva Imperiumin jäänteille työskentelevä ”Asiakas” palkkasi pelkkänä ”Mandalorialaisena” tunnetun palkkionmetsästäjän etsimään sen ja tuomaan heille aavikkoplaneetalta Arvala-7. Mandalorialainen löytää lapsen ja estää palkkionmetsästäjädroidia IG-11 tappamasta sitä.[5] Lapsi oli Mandalorialaisen mukana, kun sen oli taisteltava mutasarveksi kutsuttua olentoa vastaan, ja pelasti Mandalorialaisen hengen levitoimalla mutasarven ilmaan, antaen Mandalorialaiselle tilaisuuden tappaa mutasarvi.[6] Mandalorialainen toimittaa Lapsen Asiakkaalle ja tohtori Pershingille, mutta Mandalorialainen muuttaakin mielensä ja vastoin Palkkionmetsästäjien killan sääntöjä pelastaa Lapsen ja torjuu muiden mandalorialaisten avulla killan agentin, Greef Kargan, yritykset estää häntä pakenemasta Nevarrolta.[7][8]

Mandalorialainen kiersi ympäri galaksia yrittäen vältellä Imperiumin jäänteitä ja palkkionmetsästäjiä. Hän harkitsi aluksi Lapsen jättämistä metsäplaneetta Sorganilla sijaitsevaan kylään, mutta eräs palkkionmetsästäjä löytää hänet ja pakottaa hänet pakenemaan Lapsi mukanaan. Kun Mandalorialainen tarvitsi rahaa, hän jätti yleensä Lapsen jonkun hoidettavaksi tai piti piilossa aluksessaan Razor Crestissä. Lopulta Asiakkaan sotilaat alkoivat ottaa Nevarroa yhä enemmän hallintaansa ja Karga oli valmis perumaan etsintäkuulutuksen Mandalorialaisesta, jos tämä auttaisi tappamaan Asiakkaan. Lapsen turvallisuuden vuoksi Mandalorialainen suostuu ja noutaa avukseen Cara Dunen, Kuiilin sekä uudelleenohjelmoidun IG-11:n. Kargan suunnitelma oli aluksi tappaa Mandalorialainen ja hänen liittolaisensa Lapsen saamiseksi. Mutta lentoliskomaisten olentojen hyökättyä ja myrkytettyä Kargan, Lapsi käytti Voimaa Kargan pelastamiseksi, mikä saa Kargan luopumaan aikeistaan ja kääntymään Asiakasta vastaan.

Mandalorialainen, Dune ja Karga menevät kohtaamaan Asiakkaan, mutta joutuvatkin moffi Gideonin väijyttämiksi. Kuiil yritti palata Razor Crestille Lapsen kanssa, mutta tiedustelusotilaat tappavat Kuiilin ja vievät Lapsen. IG-11 pelastaa Lapsen ja saapuu Mandalorialaisen avuksi taisteluun Gideonin joukkoja vastaan. Heidän paettua mandalorialaisten muodostaman Heimon piilopaikkaan, Heimoa johtava Aseseppä adoptoi Lapsen mandalorialaisten kulttuuriin löytölapseksi ja julistaa, että Mandalorialaisen, jonka oikeaksi nimeksi paljastuu Din Djarin, oli muodostettava Lapsen kanssa ”kahden klaani” ja oltava Lapselle kuin isä, kunnes se olisi riittävän vanha tai se saataisiin toimitettua jedien luokse. Selvittyään Gideonin viimeisestä hyökkäyksestä, Djarin ja Lapsi lähtivät etsimään lisää tietoa jedeistä.

  1. a b Rougeau, Michael: The Mandalorian Just Did A Major Baby Yoda Reveal Gamespot. 27.11.2020. Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
  2. a b Giardina, Carolyn: Why Jon Favreau Chose Baby Yoda: 'We Don't Know a Lot of Details About His Species' The Hollywood Reporter. 5.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
  3. a b Alexander, Bryan: Golden Globes 2020: Mandalorian creator Jon Favreau explains why Baby Yoda is NOT Yoda USA Today. 5.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
  4. Mathai, Jeremy: Baby Yoda Gets Another New Name In The Mandalorian Season 3 Finale /Film. 19.4.2023. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)
  5. Kirby, Meaghan: The Mandalorian series premiere recap: The Mandalorian embarks on a dangerous assignment Entertainment Weekly. 12.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
  6. Keane, Sean: The Mandalorian episode 2 reveals the true nature of this Star Wars bounty CNET. 15.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
  7. Mitovich, Matt Webb: The Mandalorian Reveals Client's Plan for the Child, and We Are Not Having It TVLine. 28.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
  8. Raymond, Nicholas: The Mandalorian: Greef Karga's Backstory Explained Screen Rant. 7.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Grogu Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
  • Grogu Wookieepediassa (englanniksi)
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.