Lapsen ruumissaatto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapsen ruumissaatto
Nimi Lapsen ruumissaatto
Tekijä Albert Edelfelt
Valmistumisvuosi 1879
Taiteenlaji öljymaalaus
Korkeus 120 cm
Leveys 204 cm
Sijainti Ateneumin taidemuseo
Paikkakunta Helsinki

Lapsen ruumissaatto on taiteilija Albert Edelfeltin (1854–1905) öljyvärimaalaus, 120 × 204 cm. Teos on valmistunut noin 1879. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä pääosin ulkona maalattuna suomalaisena näyttelyteoksena. Edelfelt teki teoksen silmällä pitäen seuraavaa Pariisin salongin näyttelyä. Vuoden 1880 Salongissa taulu palkittiin kolmannen luokan mitalilla. Se oli ensimmäinen kerta, kun suomalainen taiteilija menestyi Pariisin salongin näyttelyssä näin hyvin. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon Antellin kokoelmiin, johon se on tallennettu vuonna 1907.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnelmaltaan rauhallisessa maalauksessa kuusi ihmistä kuljettaa lapsen ruumisarkkua soutuveneellä sinertävällä autereisen tyynellä merellä. Ihmiset ovat pukeutuneet pyhävaatteisiinsa. Miehillä on yllään valkoiset paidat sekä mustat liivit ja hatut. Nuorilla naisilla on yllään valkoiset huivit ja valkoiset esiliinat. Vanha nainen on pukeutunut kokonaan mustaan vaatetukseen ja veneen keskellä istuu pieni punaposkinen tyttö sinertävissä vaatteissa. Maalaus on yleisilmeeltään vaatimattoman arvokas teos, jossa ihmiset lapsen kuolemaan alistuneina ovat kuljettamassa hänen ruumisarkkuaan hautausmaalle. Tyynehkö kesäpäivä ja maalauksen henkilöt rauhallisesti istumassa veneessä luovat kunnioittavan, hiljaisen, eteenpäin katsovan tunnelman tähän maalaukseen.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edelfelt maalasi teoksen ulkoilmassa Haikossa Porvoon lähellä kartanossa, jonka hänen äitinsä oli vuokrannut hänelle. Edelfelt pyrki maalaamaan maalauksen kokonaan luonnon mukaan realistisesti. Hän oli ollut ulkoilmarealismin ihailija jo 1870-luvun lopulta. Tässä asiassa hän oli kokenut muutoksen, koska hän oli hakeutunut 1870-luvun alussa ulkomaille oppiin tarkoituksenaan kouluttautua historiamaalariksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huusko, Timo: ”Albert Edelfelt: Lapsen ruumissaatto”. Ateneum-opas, s. 30. Toim. Huusko, Timo. 2007.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]