Lappeen Marian kirkko

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lappeen kirkko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lappeen Marian kirkko
Lappeen Marian kirkko
Lappeen Marian kirkko
Sijainti Lappeenranta
Koordinaatit 61°03′30″N, 028°11′18″E
Seurakunta Lappeen seurakunta
Rakentamisvuosi 1792–1794
Suunnittelija Juhana Salonen
Materiaali puu
Istumapaikkoja noin 650[1]
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kellotapuli

Lappeen Marian kirkko on luterilainen kirkko Lappeenrannan keskustassa Keskuksen kaupunginosassa.[2] Se on Lappeenrannan seurakuntayhtymään kuuluvan Lappeen seurakunnan kirkko. Kirkko vihittiin käyttöön kesäkuussa 1794.[1]

Lappeen kirkko on savitaipalelaisen Juhana Salosen rakentamista 7–8 kaksinkertaisista ristikirkoista (nuoremmista kahtamoiskirkoista) ainoa jäljellä oleva. Lappeen kirkko on oikeastaan kaksinkertainen kahtamoinen, jossa on tuplapäädyt. Tämä tarkoittaa sitä, että perinteisen ristimallin lisäksi on myös vinottain oleva risti, jossa pääristirakenteen sisänurkat on rakennettu ulospäin. Se on rakennusteknisesti hyvin harvinainen.

Vuonna 2008 kirkkoon kohdistui tammikuun 5. ja 6. päivän välisenä yönä tuhopolttoyritys, jonka palovaroitinlaitteet havaitsivat nopeasti.[3]

Kirkko on yksi Museoviraston määrittelemistä Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[4]

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lappeenrannan kaupungin linnoituskirkko paloi salamaniskusta vuonna 1790. Sen jälkeen uusi kirkko päätettiin rakentaa etäämmäksi kaupungista. Rakennustarvikkeet kirkkoa varten koottiin mantteliluvun mukaan, minkä lisäksi kirkkoa rakennettaessa tehtiin suuri määrä päivätöitä. Kirkon rakentaminen käynnistyi huhtikuussa 1792. Saman vuoden joulukuussa kirkossa pidettiin jo ensimmäinen jumalanpalvelus.

Kirkon puusepäntyöt valmisti puuseppä Samuel Spåre. Vuonna 1793 viipurilainen taiteilija J. Dalström maalasi kalusteet ja samalla hän maalasi alttaritaulun ja lehtereiden apostolikuvat. Kirkko valmistui ja vihittiin Marian kirkoksi 21. kesäkuuta 1794. Kirkon vihki tuomiorovasti Emanuel Indreus Haminasta. Kirkon vihkimispäivänä sisärakennustyöt olivat vielä kesken ja ne valmistuivat vuoden 1795 loppuun mennessä.

Kirkko ulkolaudoitettiin vuonna 1837. Vuonna 1881 kirkkoon tehtiin peruskorjaus ja paanukatto poistettiin ja korvattiin peltikatolla, samalla ikkunoita ja torneja muutettiin enemmän goottilaistyyliin sopivaksi.

Vuonna 1929 kirkossa suoritettiin arkkitehti Juhani Viisteen johdolla perustellinen uudistuskorjaus, jossa kirkko palautettiin alkuperäiseen asuunsa.[4] Samalla kirkon tornin huipulle asennettiin tuuliviirikukko.

Kellotapuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellotapuli sijaitsee kirkon lounaispuolella ja se on Lappeenrannan ainoa säilynyt puhtaasti uusgoottilainen rakennus. Kellotapulin piirustukset on laatinut yli-intendentti E.B. Lohrmann vuonna 1852. Kellotapuli valmistui vuonna 1856.[5]

Alttaritaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alttari

Kirkon ensimmäinen alttaritaulu oli J. Dalströmin maalaama, ja se esitti Kristuksen ristiinnaulitsemista. Alttaritaulu lahjoitettiin vuonna 1906 Nuijamaan kirkkoon, jossa se tuhoutui 1941 jatkosodan vaiheissa koko kirkon mukana.

Kirkon nykyisen alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1885. Vuonna 1887 hovioikeuden asessori Johan Holmberg ja hänen vaimonsa lahjoittivat taulun kirkolle. Taulu kuvaa Kristuksen taivaaseen astumista.

Urut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1794 valmistunut kirkko ehti toimia lähes 70 vuotta ilman urkuja. Pitkällisen ja monivaiheisen päätösprosessin ja rahankeruun jälkeen 1890-luvulla urut saapuivat kirkkoon[6]. Vanhat urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat 36-äänikertaiset mekaaniset urut vuodelta 1967 ja nykyiset urut ovat 13-äänikertaiset urut vuodelta 2014.

Valaistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkossa on yhdeksän erikokoista kynttiläkruunua. Niistä näyttävin on kirkon keskellä oleva Pietarista vuonna 1847 hankittu kristallikruunu. Sen hinta oli aikanaan 350 hopearuplaa, ja se on tiettävästi arvokkain Lappeen ja Lappeenrannan julkisissa tiloissa oleva käyttöesine.

Alttaria lähinnä oleva kynttilä­kruunu on valmistettu messingistä ja on ostettu Kalajoelta 1856.

Kirkon muut kynttiläkruunut ovat pääosin peltisiä ja ne on hankittu kirkkoon 1819. Kyseiset kynttilä­kruunut teki Viipurissa asuva juutalainen, joka putosi kruunuja asentaessaan ja kuoli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lappeen kirkko Lappeenrannan seurakunnat. Viitattu 6.12.2022.
  2. Lappeenrannan karttapalvelu Lappeenrannan karttapalvelu. Viitattu 6.5.2016.
  3. http://www.esaimaa.fi/Online/2008/01/06/Lappeen+kirkko+yritettiin+polttaa+-+ep%C3%A4ilty+pid%C3%A4tetty/20085/4[vanhentunut linkki]
  4. a b Lappeen kirkko Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 26.11.2021.
  5. Vuorinen, A: "Lappeenrannan kirkot" Lappeenrannan kilta, 2001
  6. Lappeen kirkon urkuhankintaa edelsi kähinä penkkipaikoista (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]