Langustit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Langustit
Panulirus argus
Panulirus argus
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Pleocyemata
Osalahko: Langustit Palinura
Latreille, 1802
Heimot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Langustit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Langustit Commonsissa

Langustit (Palinura tai Achelata) ovat kymmenjalkaisiin kuuluvia äyriäisiä. Langustien osalahkosta tunnetaan noin 140 lajia, jotka jaetaan eri lähteiden mukaan 3–5 heimoon. Langustit ovat suurikokoisia, pitkänomaisia äyriäisiä, joilla on yleensä litteähkö selkäkilpi ja olematon tai korkeintaan hyvin pieni otsapiikki. Tuntosarvet ovat tanakat. Etumaiset raajat ovat saksettomat, mutta takimmaisessa viidennessä parissa on joskus pienet sakset. Takaruumis on vahva ja sen pyrstöviuhka on suuri.

Langustit ovat yleensä yöaktiivisia pohjaeläimiä ja päivisin piilottelevat onkaloissa ja halkeamissa. Ne syövät raatoja ja selkärangattomia eläimiä. Langusteja elää kaikissa suolaisissa merissä. Polychelidae heimon lajit ovat syvän meren äyriäisiä joita tavataan 4500 metriin asti.

Monia lajeja pyydystetään ihmisravinnoksi ja pidetään herkkuruokana. Euroopassa taloudellisesti tärkein on noin 40-senttiseksi kasvava euroopanlangusti Palinurus elephas, jonka levinneisyys ylettyy Britteinsaarten pohjoisosasta Välimeren Egeanmerelle, ja jota pyydetään etenkin Välimerestä.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]