Koordinaatit: 49°59′N, 8°41′E

Langen (Hessen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Langen
Langenin historiallista keskustaa
Langenin historiallista keskustaa
vaakuna
vaakuna

Langen

Koordinaatit: 49°59′N, 8°41′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Offenbachin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 29,1 km²
Korkeus 139 m
Väkiluku (2021) 38 651[1]
 – Väestötiheys 1327 as./km²
Postinumero 63225
Suuntanumero(t) 06103









Langenin sijainti Offenbachin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Langen on kaupunki Offenbachin piirikunnassa Hessenin osavaltiossa Saksassa. Se on osa Frankfurt am Mainin eteläistä esikaupunkialuetta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langenin kaupungintalo

Langen sijaitsee Hessenin eteläosassa noin 15 kilometriä Frankfurt am Mainin keskustasta etelään ja suunnilleen saman verran Offenbach am Mainista lounaaseen. Langenin eteläpuolella sijaitsee Darmstadt, josta etäisyys Langeniin on niin ikään noin 15 kilometriä.[2]

Langen koostuu kaupunginosista Altstadt, Zentrum, Neurott, Nordend, Linden ja Oberlinden sekä Steinberg. Langenin kaupunkirakenne on varsin yhtenäinen. Asutus on keskittynyt kunnan hallinnollisen alueen keskiosaan, jonka luoteis- ja kaakkoispuoliset alueet ovat suhteellisen metsäisiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langenin alueella on asuttu jo kivikaudella. Alemannit perustivat sinne kylän 400-luvulla ja ensimmäinen asiakirjamaininta paikkakunnasta on vuodelta 834 muodossa Langungon. Paikkakunnan merkitystä lisäsi sijainti kahden tärkeän kauppareitin risteyksessä. Langenin koillispuolella sijaitsevaan Dreieichiin perustettiin keskiaikana ylimystölle tarkoitettu metsästysalue, joka ulottui myös Langeniin. Paikkakunta suojattiin 1330-luvulla linnoituksella, josta on säilynyt muun muassa kaksi tornia. Langenista tehtiin kauppala 1813 ja kaupunki 1883. Liikenteellisesti suotuisa sijainti avitti kaupungin kehitystä ja se kytkettiin rautatieverkkoon 1846. Langenin väkiluku oli 1900-luvun alussa noin 5 600. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ranskan joukot miehittivät kaupungin, miehitys kesti vuoteen 1930. Kansallissosialismin aikana Langenin synagoga tuhottiin ja toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain joukot miehittivät kaupungin. Langen oli säästynyt sodan tuhoilta, ja sinne virtasi asukkaita läheisistä suurkaupungeista. 1950-luvulla rakennettiin täysin uusin asuinalue, Oberlinden[3]

Langenissa on 1900-luvun jälkipuoliskolla rakennettujen asuinalueiden ohella useita historiallisia ristikkotaloja[4]. Kirkoista huomattavimpia on 1879–1883 rakennettu Evangelische Stadtkirche Langen (Langenin evankelinen kaupunginkirkko). Sen 54 metriä korkea torni on Langenin maamerkki.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langenissa toimii useita huipputeknologian yrityksiä. Langen kuuluu Frankfurt am Mainin paikallisjunaliikenteen piiriin, sen rautatieaseman nimi on Bahnhof Langen (Hess). Moottoritie BAB 3 kulkee kaupungin pohjoispuolitse ja BAB 5 länsipuolitse. BAB 661 kulkee kaupungin alueen halki keskustan itäpuolitse. Kokoojatienä ja kaupungin pohjoispuolisena ohitustienä toimii Bundesstraße 486.[3] Frankfurt am Mainin kansainvälinen lentoasema sijaitsee Langenin luoteispuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Die Bevölkerung in den hessischen Gemeinden am 31.12.2021 Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 28.6.2022. (saksaksi)
  2. Entfernung von Langen nach_ Luftlinie.org. Viitattu 15.7.2022. (saksaksi)
  3. a b Von Langungon bis Langen Langen.de. Stadt Langen - Der Magistrat. Viitattu 15.7.2022. (saksaksi)
  4. In Langen schnell am Ziel Langen.de. Stadt Langen - Der Magistrat. Viitattu 15.7.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Langen (Hessen).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Langen (Hessen)