Landgericht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bayreuthin Justizpalast, jossa toimii Landgericht Bayreuth

Landgericht on saksalaisessa tuomioistuinjärjestelmässä Amtsgerichtin ja Oberlandesgerichtin väliin sijoittuva tuomioistuin. Se voi olla toimivaltainen sekä ensimmäisenä että toisena oikeusasteena. Saksassa on nykyisin 116 Landgerichtiä.

Rikosprosessissa Landgericht on ensimmäinen oikeusaste niissä rikoksissa (saks. Verbrechen) ja vakavissa rikkomuksissa (saks. Vergehen), joista säädetty lievin vankeusrangaistus on neljä vuotta. Poikkeustapauksissa se voi olla ensimmäinen oikeusaste lievemmissä tapauksissa, kun asialla on erityistä merkittävyyttä. Se on ensimmäinen oikeusaste myös pakkohoito- ja turvasäilöasioissa. Siviiliprosessissa Landgericht on ensimmäinen oikeusaste niissä riita-asioissa, joita ei käsitellä Amtsgerichtissä: tavallisesti riita-asioissa, joiden arvo ylittää 5000 euroa. Toisen oikeusasteen tuomioistuimena Landgericht käsittelee valituksia Amtsgerichtin päätöksistä.

Suurin osa Landgerichtin asioista käsitellään yhden tuomarin kokoonpanossa. Vakaviksi tai tärkeiksi katsotut asiat voidaan ratkaista kolmen ammattituomarin kokoonpanossa.[1]

  1. Yleiset tuomioistuimet - Saksa Euroopan e-Justice-portaali. Euroopan komissio. Viitattu 21.09.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]