Land-grant university

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Land-grant university (suomeksi esim. maalahjoitus- tai maanluovutusyliopisto) tarkoittaa yhdysvaltalaista korkeakoulua, joka perustettiin vuosien 1862 ja 1890 Morrill-asetusten perusteella. Morrill-asetusten avulla osavaltioiden oli mahdollista myydä liittovaltion omistamaa maata käyttääkseen myyntitulot korkeakoulujen perustamiseen ja rahoittamiseen. Teollisesta vallankumouksesta johtuen asetusten avulla perustettujen korkeakoulujen tuli keskittyä maatalouden, tieteen, sotatieteiden ja tekniikan opetukseen kuitenkaan unohtamatta klassisia aineita. Tämä poikkesi aiemmasta käytännöstä, jossa korkeakoulujen tuli keskittyä vapaiden taiteiden opetukseen. Useimmista land-grant universityistä on lopulta tullut julkisrahoitteisia yliopistoja, jotka kattavat nykyisin korkeakoulutuksen koko kirjon.

Land-grant universityjä ovat esimerkiksi Massachusetts Institute of Technology ja useat osavaltion nimeä kantavat yliopistot kuten Montanan osavaltionyliopisto ja Iowan osavaltionyliopisto.

Ajatus julkisesti rahoitetuista maataloutta ja tekniikka opettavista oppilaitoksissa nousi Yhdysvalloissa yleiseen tietoisuuteen 1840-luvun lopulla Jonathan Baldwin Turnerin toimesta. Michiganin osavaltion perustuslakiin kirjoitettiin 1850 pykälä maatalouskoulun perustamisesta, ja 1855 perustettiin Michiganin osavaltionyliopisto, joka toimi perustana Morrill-asetuksille.

Justin Smith Morrill esitteli asetuksensa ensimmäisen kerran Yhdysvaltain kongressille jo 1857 ja se hyväksyttiinkin vuonna 1859, mutta presidentti James Buchanan kumosi sen veto-oikeudellaan. Vuonna 1861 Morrill esitteli asetuksestaan uuden version, johon oli lisätty sotatieteet maatalouden ja tekniikan opetuksen lisäksi. Uuden aloitteen hyväksymistä helpotti usean aloitteeseen kielteisesti suhtautuvan osavaltion irtautuminen liittovaltiosta Yhdysvaltain sisällissodan vuoksi. Aloite hyväksyttiin 1862, ja presidentti Abraham Lincoln vahvisti sen allekirjoituksellaan 2. heinäkuuta 1862. Lain mukaan liittovaltion tulisi luovuttaa osavaltioille kutakin niiden kongressiedustajaa kohden noin 12 100 hehtaaria maata, jota myymällä osavaltiot pystyisivät rahoittamaan uusien oppilaitosten perustamisen[1].

Sisällissodan jälkeen 1890 annettiin toinen Morrill-asetus, jonka tarkoitus oli taata yhtäläiset opiskelumahdollisuudet ihonväristä riippumatta. Tumma- ja vaaleaihoiset oli joko hyväksyttävä samoihin oppilaitoksiin tai heille oli perustettava erilliset korkeakoulut, mikä johti useiden tummaihoisille tarkoitettujen korkeakoulujen perustamiseen (korkein oikeus kielsi tämän käytännön perustuslain vastaisena vuonna 1954).[1] Vaikka vuoden 1890 asetus antoi rahaa maan sijaan, sen perusteella perustetut korkeakoulut saivat samat oikeudet kuin vuoden 1862 asetuksen perusteella perustetut, joten kumpiakin kutsutaan land-grant universityiksi.

Land-grant-yliopistojen vaikutusta Yhdysvaltain korkeakoulutukselle pidetään huomattavana. Erityisesti naiset, työväenluokkaiset ja syrjäseuduilla asuvat opiskelijat ovat hyötyneet land-grant-yliopistoista.[1]

  1. a b c "land-grant universities." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Land-grant_university & en:Morrill_Land-Grant_Acts