Lancia 037

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lancia 037
Lancia 037
Lancia 037
Yleiset tiedot
Luokka B-ryhmä
Valmistaja Lancia
Teknisiä tietoja
Moottori 4-sylinterinen mekaanisesti ahdettu, 2,0 l
Vetotapa takaveto
Kilpailuhistoria
Debyytti Costa Smeraldan ralli (1982)

Lancia Rally tai Lancia Abarth #037 oli Lancian vuoden 1980 alkupuolella rakentama keskimoottorinen ralliauto jota käytettiin FIA:n rallin maailmanmestaruussarjassa B-ryhmässä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 Lancia aloitti 037:n suunnittelun, niin että se sopisi silloiseen uusien FIA:n B-ryhmän ohjesääntöjen mukaiseksi joka salli autojen rakentamisen niin että edeltäviä malleja rakennettiin vain muutama. Projektinumero oli 037 joten tällä nimellä lopulta tunnettiin myös koko auto. Abarth, nykyään osa Lancia-Fiat yhdistystä, teki suunnittelutyön yhdessä Lancian kilpailuosaston sekä Pininfarina -korisuunnitteluyrityksen kanssa. Rallyn luokittelemiseksi vuoden 1982 rallikauteen rakennettiin noin 200 kappaletta vakioautoja jotka sopivat siihen FIA:n ohjesääntöön joka salli näiden autojen kilpailla B-ryhmän kilpailuissa.

Auton debyyttikisa oli vuonna 1982 Costa Smeraldan rallissa Italiassa. Kaksi autoa osallistui kisaan, mutta kumpikin joutui keskeyttämään vaihdelaatikko-ongelmien vuoksi. Vuoden 1982 kausi oli muutenkin Lancian 037:lle epäonninen, johtuen monista keskeytyksistä. Monista alamäistä huolimatta auto saavutti muutaman voiton, mukaan lukien ensimmäisen kansainvälisen voitton Pace-rallissa Isossa-Britanniassa.

Vuoden 1983 kausi oli monien osapuolien mielestä parempi kuin edellinen sillä siihen sisältyi maailmanmestaruus, kiitos Walter Röhrlin ohjastaman 037:n vaikkakin Audin neliveto Quattro olikin kova kilpailija. Vuodelle 1984 Lancia esitteli uuden Lancia Evolution 2 -mallin joka tuotti suuremman moottoritehon, mutta ei siltikään riittänyt tasaamaan nelivetojen uutta ylivoimaa rallin mestaruussarjassa, häviten Audille vuoden 1984 mestaruuden ja vuonna 1985 Peugeotin 205 T16:lla. Kauden 1985 rallin MM-sarjan viimeisessä kisassa, RAC rallissa, 037 korvattiin Lancian tehtaan uudella ralliautolla: Lancia Delta S4:llä joka sisälsi nelivedon sekä moottorin kaksoisahtamisen turbolla ja mekaanisella ahtimella.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lancia 037 pikataipaleella. Historic Motorsport Show, Stoneleigh, UK

Lancia 037 oli silhuettiauto, joka pohjautui löyhästi Lancian Montecarloon. Ne jakoivat vain keskiosan autosta mukaan lukien kaikki korinosat ja mekaaniset osat eroten kuitenkin lievästi toisistaan. Terästukikaaria käytettiin ennen ja jälkeen auton keskiosan tuotannon, kun taas suurin osa korin osista oli tehty Kevlarista. Keskimoottorin paikkaa Montecarlo:n pohjapiirustuksesta oli loitonnettu ja moottoria oli käännetty 90 astetta. Näin saatiin vähennetyksi auton vastakkaista momenttia ja lisätyksi ohjautuvuutta. Erillistä tuplajousitusta käytettiin sekä edessä että takana, sekä tuplaiskunvaimentimia takana että saatiin vähennettyä korin tärinää kovissa vauhdeissa ajettaessa muualla kuin asfalttipinnoitteisilla teillä.

Moottori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

037:n moottori oli 4-sylinterinen 2,0 -litrainen. Moottorissa oli kaksi kannen yläpuolista nokka-akselia ja se oli varustettu Volumex mekaanisella ahtimella. Lancia valitsi mekaanisen ahtimen turboahtimen sijaan, jotta vältyttäisiin turbon viiveeltä ja saataisiin parempi kaasuun vastaavuus. Ahtopaine oli säädettävissä välillä 0,6-0,9 baria. Polttoaineen syöttö oli toteutettu Rallyn katuversiossa yhdellä isolla Weberin kaasuttimella, kilpa-autossa taas käytettiin Boschin mekaanista polttoaineensuihkutusjärjestelmää. Moottorin voitelujärjestelmä oli kuivasumppu-tyyppinen, öljyä kierrätettiin moottoriin 8 litran säiliöstä ja järjestelmässä oli myös termostaattiohjattu öljynjäähdytin. Alun perin koneen tehoksi ilmoitettiin 265 hevosvoimaa (198 kW) mutta viimeisin esittely Lancia Evolution 1 -mallista johti siihen että kone tuotti 255-280 hevosvoimaa. Viimeisin Evolution 2 -malli tuotti 310-325 hevosvoimaa (242 kW) johtuen tilavuuden kasvattamisesta 2 111 cm3 sekä ahtopaineen kasvattamisesta 1:een bariin.

Volumex-ahtimessa vettä ruiskutetaan ilmanottoon, joka haihtumisen myötä laskee lämpötilaa, joka nousee ahtamisen johdosta.[1]

WRC voitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

No Vuosi Ralli Kuljettaja Kartanlukija
1 1983 Monaco 51. Monte Carlo -ralli Saksa Walter Röhrl Saksa Christian Geistdörfer
2 1983 Ranska 27. Korsikan ralli Suomi Markku Alén Suomi Ilkka Kivimäki
3 1983 Kreikka 30. Akropolis-ralli Saksa Walter Röhrl Saksa Christian Geistdörfer
4 1983 Uusi-Seelanti 13. Uuden-Seelannin ralli Saksa Walter Röhrl Saksa Christian Geistdörfer
5 1983 Italia 25. Sanremon ralli Suomi Markku Alén Suomi Ilkka Kivimäki
6 1984 Ranska 28. Korsikan ralli Suomi Markku Alén Suomi Ilkka Kivimäki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lancia Rally 037 Supercharging System lanciarally037.com. Viitattu 17.1.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]