Lancasterin Filippa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lancasterin Filippa
Portugalin kuningatar
Valtakausi 14. helmikuuta 138719. heinäkuuta 1415
Syntynyt 31. maaliskuuta 1360
Leicester, Englanti
Kuollut 19. heinäkuuta 1415 (55 vuotta)
Sacavém, Portugali
Puoliso Juhana I
Lapset Blanche
Alfons
Edvard I
Henrik Purjehtija
Pietari
Isabella
Juhana
Ferdinand
Suku Lancaster
Isä Juhana Gent
Äiti Lancasterin Blanche
Nimikirjoitus

Lancasterin Filippa (port. Felipa de Lencastre); (31. maaliskuuta 1360 Leicester, Englannin kuningaskunta19. heinäkuuta 1415 Sacavém, Portugalin kuningaskunta) oli englantilainen herttuatar ja Portugalin kuningatar vuosina 1387–1415.

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filippan isä oli englantilainen Lancasterin herttua Juhana Gent, jonka veljestä tuli Henrik IV, Englannin ensimmäinen Lancaster-suvun kuningas.[1] Hänen äitinsä oli Lancasterin herttuatar Blanche.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avioliitto, joka solmittiin 2. helmikuuta 1387 jo 26-vuotiaan Filippan ja Portugalin kuninkaan Juhana I:n välillä, järjestettiin Englannin ja Portugalin välisen liittouman vahvistamiseksi Ranskaa ja Kastiliaa vastaan. Heille syntyi yhdeksän lasta (joittenkin tietojen mukaan 12), joista kuusi kasvoi aikuisikään.[1] Vanhin poika oli Edvard I ja toiseksi vanhin poika oli prinssi Henrik Purjehtija.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filippa toi Portugalin hoviin anglosaksien ja normannien perinteen aristokraattisesta koulutuksesta, ja huolehti lastensa hyvästä opetuksesta. Filippan ja Juhanan lapsia kutsutaan portugalin "loistavaksi sukupolveksi", ja heidän aikansa oli Portugalin historian kultakautta. Filippan ansiosta kauppasuhteet Englannin kanssa olivat kuninkaallisessa suojeluksessa, ja Porton satamassa käytiin kauppaa jolla englantilaiset ostivat viiniä, korkkia, suolaa ja öljyä ja myivät turskaa ja tekstiilejä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Philippa of Lancaster, Queen of Portugal English Monarchs. Viitattu 4.12.2014.
  2. Eric Solsten, toim.: Anglo-Portuguese Alliance Portugal: A Country Study.. 1993. Library of Congress. Viitattu 4.12.2014.