Koordinaatit: 2°17′S, 40°52′E

Lamu (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lamu
Shella, Lamu Island, Kenya.jpg

Shelan kylä Lamulla

Sijainti
Saariryhmä
Pinta-ala
50 km²
Väestö
Asukasluku
18 382
Asutuskeskukset
Lamu, Shela, Matondoni, Kipungani

Lamu on saari Lamun saaristossa Kenian rannikolla. Saari on 18 kilometriä pitkä ja 8 kilometriä leveä.[1] Saarella sijaitseva Lamun kaupunki kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Saarelle on lauttayhteys mantereelta Mokowesta ja Mandan saarelta. Saarella itsellään ei ole motoroitua liikennettä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabikauppiaat perustivat saarelle sataman viimeistään 1300-luvulla. Tältä ajalta periytyy myös Pwanin moskeija. Saari vaurastui orjakaupan keskuksena. 1800-luvulla käydyissä taisteluissa Lamu voitti läheisen Paten saaren ja siitä muodostui alueelle merkittävä valtakeskus. Saaren vaikutusvalta kuitenkin väheni brittien pakottetua saaren sulkemaan orjamarkkinansa vuonna 1873. Vuodesta 1890 saari oli osa Sansibarin valtiota ja vaipui pitkälti unohduksiin Kenian itsenäistymiseen asti. Saaren matkailuelinkeino on kehittynyt 1970-luvulta lähinnä saaren perinteisen Swahili-kulttuurin ja –arkkitehtuurin kannustamana.

Kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lamun kaupungin lisäksi saarella on kolme kylää:

  • Shela: kylä noin kolme kilometriä Lamusta. Shela on nykyisin saaren matkailuelinkeinon keskus. Shelassa on 12 kilometriä pitkä hiekkaranta.[1]
  • Matondoni: kylä tunnetaan dhowien rakennuspaikkana
  • Kipungani: kylä saaren lounaisrannalla

Turvallisuustilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa Suomen ulkoministeriö ei turvallisuussyistä suosittele matkoja Kenian rannikolle 150 kilometrin alueelle Somalian rajalta, mutta Lamun saarelle voi matkustaa mikäli vierailijat pysyvät saarella ja välttävät veneretkiä. Lentoyhteydet Mandaan kuitenkin sallitaan. Syynä on Somalian vaarallinen tilanne ja merirosvot merellä jotka aiheuttavat kidnappausriskin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Eeva-Liisa Kiviniemi: Häivähdys paratiisia. Aamulehti, 16.2.2011, s. B25.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.