Lammin Betoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lammin Betoni Oy
LAMMIB.jpg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1977 [1]
Kotipaikka Lammi, Hämeenlinna
Toiminta-alue Suomi, pohjoismaat, Baltia ja Venäjä
Toimiala rakennustuoteteollisuus
Tuotteet betoniset rakennuskivet
Liikevaihto Nousua 13,9 milj. (2017) [1]
Liikevoitto Nousua 529 000 € (2017) [1]
Henkilöstö Nousua 43 (2017) [1]
Kotisivu www.lamminbetoni.fi

Lammin Betoni Oy on betonisten valettavien rakennustuotteiden kehittäjä ja valmistaja. Yritys on maan suurin betoniharkkojen valmistaja ja alan vanhin toimija Suomessa. Betonikivien ja ympäristörakentamiseen tarkoitettujen pihatuotteiden valmistusta kehitetään jatkuvasti. Yritys on kehittänyt useita uusia tuotteita. Lammin Betonin ja konsernin päätoimipaikka sekä tuotantolaitos sijaitsevat Lammilla nykyisen Hämeenlinnan kaupungin alueella Kanta-Hämeessä. Yhtiö on Töykkälän suvun omistama perheyhtiö.

Yhtiön tuotteita viedään myös pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle. Konsernin tytäryhtiöitä ovat Lammi-Kivitalot Oy ja Lammi-Perustus Oy. Sisaryhtiö Lammi-Dom keskittyy Venäjän-kauppaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritys aloitti tiilikatteiden valmistamisen Lammilla vuonna 1956 nimellä Töykkälän Tiilikate. Parin vuoden kuluttua yrityksen perustaja ja tuotekehittäjä Aarne Töykkälä laajensi tuotevalikoimaa myös kaivonrenkaisiin, betoniputkiin ja –rumpuihin. Töykkälä kehitti Suomen ensimmäisen Sampo-harkkokoneen 1966, mutta muottiharkkojen valmistus alkoi vasta 1970, kun tehdas muutti nykyiselle paikalleen Lammin Palkkisiltaan. Samassa yhteydessä rakennettiin myös oma betoniasema.

Vuosien mittaan tuotevalikoima kasvoi erilaisilla lämpö-, muotti- ja väliseinäkivillä, betonilaatoilla sekä piha- ja muurikivillä. 1990-luvulle tultaessa yritys laajensi 1980-luvulla alkanutta kivitalotoimintaansa ja vuonna 2004 perustettiin Lammin Betonin tytäryhtiö Lammi-Kivitalot, joka nousi kivitalojen markkinajohtajaksi.

Vuonna 2006 perustettiin Lammi-Perustus Oy, jonka rakennuksen anturan valamiseen ja valmistamiseen kehitetyt valmisanturamuotit täydentävät konsernin rakennusjärjestelmää. Venäjän markkinoihin keskittyvä sisaryhtiö Lammi-Dom, perustettiin 2009.

Lammin Betoni Oy:lle on myönnetty maakunnallinen yrittäjäpalkinto 2004.

Tuotanto ja tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammin Betonin tuotantolaitos sijaitsee Lammin kirkonkylällä nykyisen Hämeenlinnan kaupungin alueella. Yritys valmistaa betonisia rakennusharkkoja nimellä LammiKivi sekä erilaisia betonisia pihatuotteita. Tuotevalikoimaan kuuluvia rakennuskiviä ovat muun muassa ladottavat ja valettavat betoniharkot, lämpöeristetyt betoniharkot (vuodesta 1983) ja ladottavat muottikivet perustuksiin, maanpainesiniin ja kantaviin seiniin. Muottikiviin kuuluu myös Pilariharkot, joita käytetään muun muassa parvekkeiden, kattorakenteiden ja terassien kannatuksessa sekä perustusten rakentamisessa. Väliseinärakenteisiin soveltuva tuote on väliseinäkivi. Yhtiö valmistaa myös liittorakenteen muodostavaa ylityspalkkia. Patentoitu Lammi-liittoprofiili muodostaa kiven ja valubetonin kanssa teräsbetoni-liittorakenteen ja korvaa perinteisen puulla muotituksen.

Pihatuotteisiin kuuluvat muun muassa muurikivi ja pihakivet.

Tytäryrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Kivitalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Kivitalot logo

Lammi-Kivitalot Oy on kivitalo- ja kellarikerrostoimittaja, joka suunnittelee omakotitaloja. Yrityksen päätoimipaikka sijaitsee Tampereella ja omia toimipisteitä on Tampereen lisäksi pääkaupunkiseudulla toimiva TaloTalo-toimipiste Vantaalla sekä Turun ja Oulun toimipisteet. Näiden lisäksi talomyynnistä vastaa edustajaverkosto. LammiKivestä valmistettuja kivitaloja myydään samalla konseptilla myös Virossa, Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa.

Lammi-Kivitalot Oy syntyi Lammin Betonin harkkovalmistuksen jatkumona 1990-luvulla. Ensimmäiset omaan suunnitteluun perustuvat talot rakennettiin 1996 ja ensimmäinen asuntomessutalo 1997. Markkinaosuuden kasvaessa Lammin Betoni osti Kivilinna-talopaketit yhtiön ja talotoimitusten myyntiin sekä markkinointiin keskittynyt Lammi-Kivitalot Oy perustettiin 2004. Lammi-Kivitalot on kasvattanut jatkuvasti markkinaosuuttaan kivitalotoimialalla (RTS Rakennustutkimus Oy)lähde tarkemmin?.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Kivitalot Oy on yksilöllisten kiviomakotitalojen ja kellarikerrosten toimittaja ja alan markkinajohtaja Suomessa (osuus 34% v. 2012 / RTS Rakennustutkimus Oy).

Lammi-Kivitalojen seinämateriaalina käytetään Lammin Betoni –konsernin rakennusjärjestelmää, joka mahdollistaa kivitalon täysin vapaanselvennä suunnittelun. Olennainen osa konseptia on rakennusmateriaalien energiatehokkuus, mikä takaa edulliset käyttökustannukset koko rakennuksen elinkaaren ajallekenen mukaan?.

Lammi-Kivitalojen rakennuksessa käytettävät LammiKivet valmistetaan Hämeenlinnassa Lammilla.

Toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Kivitalot Oy:n päätoimipaikka sijaitsee Tampereella. Suomen myyntiverkostoon kuuluu 14 toimipistettä ympäri maata. Näiden lisäksi yhtiöllä on edustus Tallinnassa.

Lammi-Kivitaloilla on seuraavat toimipisteet: TaloTalo konseptimyymälä Vantaa (pääkaupunkiseutu), Tampere ja Turku. Edustajaverkosto on läsnä Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Porvoossa, Seinäjoella, Tallinnassa ja Vaasassa.

Omistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Kivitalot Oy:n omistaa Lammin Betoni Oy.

Lammi-Kivitalot Oy omistaa (omistus 25 %) pientalorakentamiseen ja remontointiin erikoistuneen TaloTalo-konseptin yhdessä Onninen Oy:n, Tulikivi Oyj:n ja Domus Yhtiöt Oy:n kanssa.

Lammi-Perustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Perustuksen logo

Lammi-Perustus Oy kehittää, valmistaa, myy ja markkinoi rakentajien käyttöön tutkittuja, turvallisia ja innovatiivisia perustusratkaisuja. Yrityksen päätoimipaikka ja tuotantolaitos sijaitsevat Vantaalla. Lammi-Perustuksen tuotteet TASSU-anturamuotti ja TASSU-pilarimuotti ovat saaneet erinomaisen vastaanoton niin ammattilaisten kuin kuluttajienkin keskuudessa.lähde?

Lammi-Perustus on aloittanut toimintansa vuonna 2006. Alun perin Lammi-Perustus perustettiin täydentämään oman konsernin tuotevalikoimaa ja palvelemaan oman tuotemerkin Lammi-Kivitalojen asiakkaita. Yhtiö on nopeasti vakiinnuttanut asemansa perustusratkaisuja tarjoavien yritysten joukossa ja on toimialan markkinajohtaja Suomessa.

Tuotanto ja tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Perustuksen tuotteet ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä ja ne valmistetaan yhtiön tuotantolaitoksella Vantaalla. LammiTassu-valmisanturamuottina markkinoille vuonna 2006 tuodun tuotteen nimi yksinkertaistettiin 2010 TASSU-anturamuotiksi, koska tuotenimi oli alalla vakiintunut puhekielen sanaksi.

Tuoteperheeseen kuluvat

  • TASSU-anturamuotit
  • TASSU-pilarimuotit

TASSU-tuotteita käytetään rakennusten anturan valmistamiseen. PE-muovikalvolla laminoidut valmiiksi raudoitetut muotit soveltuvat niin kuluttajien kuin ammattilaistenkin käyttöön. Nopean, helpon ja kustannustehokkaan asennustavan ansiosta rakennuksen antura on mahdollista valmistaa ja valaa yhdessä päivässä.lähde? TASSU-anturamuotin valmistusmenetelmä on patentoitu.

Toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammi-Perustus Oy:n päätoimipaikka ja tehdas sijaitsevat Vantaalla ja tuotteiden jakelu tapahtuu rautakauppojen, verkkokauppojen sekä konserniyhtiöiden ja Lammi-Perustus Oy:n projektimyynnin kautta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]