Lamellihaarniska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanilainen lamellaarihaarniskan kyrassi, jossa metallilevyt on sidottu yhteen nahkahihnoilla

Lamellihaarniska on haarniska, joka koostuu yhteen nivotuista tai niitatuista pienistä haarniskalevyistä eli lamelleista. Lamellit ovat tyypillisesti rautaa tai terästä, pronssia, tai raakavuotaa. Lamellihaarniskat olivat käytössä antiikin ajasta aina 1500-luvulle asti, paikoitellen myöhempäänkin. Ne olivat suosittuja Itä-Euroopassa ja Aasiassa, erityisesti Kiinassa, Japanissa, Mongoliassa ja Tiibetissä.[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki lamellihaarniskan levyjen sitomisesta toisiinsa.

Lamellihaarniska koostuu pienistä panssarilevyistä, jotka on rei'itetty ja nivottu yhteen, yleensä vaakasuorissa riveissä. Lamellit voivat olla metallia, kovitettua nahkaa, sarvea, kiveä, luuta ym. Metallilamellit on voitu lakata, sekä levyjen suojaamiseksi korroosiolta että koristeellisuuden vuoksi. Toisin kuin samantapaisessa suomuhaarniskassa, lamellihaarniskan levyt eivät ole kiinni taustakankaassa, vaikka sitä yleensä pidettiin topatun vaatekerran päällä.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bysanttilaisen klibanionin rekonstruktio

Ensimmäiset varmat arkeologiset todisteet lamellihaarniskoista ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta, jonka sotilaat käyttivät rautaisia lamellihaarniskoja 700-600 -luvuilla eaa. Hautamaalausten ja -löytöjen perusteella jonkinlaisia lamellihaarniskoja on voinut olla käytössä Egyptissä ja Kiinassa jo useita satoja vuosia aiemmin.lähde?

Lamellihaarniskat olivat Itä-Aasiassa yleisesti käytössä 400-luvulla jaa., ja ne levisivät ympäri Aasiaa ja muslimimaailmaa vuoteen 1000 mennessä. [1] Lamellaarikyrassit olivat suosittuja Kiovan Rusissa sekä mongolien, avaarien, turkkilaisten ja muiden aasialaisten paimentolaiskansojen parissa.

Japanissa lamellaarihaarniska, keiko, korvasi varhaisemmat haarniskat 700-800-luvuilla. Siitä kehittyi Heian-kauden loppuun mennessä 1100-luvulla ratsuväen käyttämä raskas ja moniosainen ōyoroi-haarniska ja jalkaväen kevyempi dōmaru-haarniska. Tuliaseiden saapuminen Japaniin johti lamellihaarniskan osittaiseen syrjäytymiseen 1500-luvulta alkaen.[2]

Bysantin raskas ratsuväki käytti klibanion-nimistä lamellihaarniskaa. Nimi tulee luultavasti sanasta klibanion, "uuni" ja viittaa mahdollisesti siihen, miten kuuma haarniska oli käytössä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Connolly, P., Gillingham, J. ja Lazenby , J.: The Hutchinson Dictionary of Ancient and Medieval Warfare, s. 186. Routledge, 1999. ISBN 9781135936747. (englanniksi)
  2. Woosnam-Savage, Robert & Hall, Anthony: Brassey's Book of Body Armour, s. 92–95. Brassey's, 2002. ISBN 1574882937. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]