Laivakissa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kissa, jolla on ylimääräisiä varpaita.

Laivakissa eli suokissa tai Hemingwayn kissa on kissa, jolla on tavallista enemmän varpaita. Ylimääräiset varpaat johtuvat geenivirheestä. Geenivirheen aiheuttama polydaktylia on tavallista yleisempi maine coon -rodun kissoilla.

Nimi tulee siitä, että aikoinaan monivarpaiset kissat olivat erityisen suosittuja laivakissoina, sillä monivarpaisuus auttaa tasapainon ylläpitämisessä ja monivarpaiset kissat selvisivät vaikeissa tilanteissa, kuten myrskyissä, normaaleja paremmin. Katsottiin että monivarpainen kissa on laivakissana tavallista kissaa onnekkaampi. Laivakissan tehtävänä oli miehistön lemmikkinä olemisen ohella myös saalistaa laivaan pesiytyneet hiiret ja rotat, jotka olisivat voineet turmella köysiä ja kankaita sekä ruokavarastoa.

Monivarpaisella kissalla usein yksi ylimääräinen varvas kiertyy ”peukaloksi” tassun reunaan. Kissa kykenee tarttumaan näin kädellisten tavoin esimerkiksi köysiin, kaiteisiin tai kahvoihin. Monivarpaisuus on esimerkki evoluutiossa hyödyllisestä mutaatiosta. Mutaatio on havaittu ensimmäisen kerran 1600-luvulla Bostonissa.

Tassun erikoinen muoto voi aiheuttaa kissalle ongelmia liikkuessa: kävely saattaa olla ”humalaista” puolelta toiselle vaappuvaa. Osa hemingwaykissoista on uimataidottomia tai ne täytyy varta vasten ”opettaa” uimaan.

Kirjailija Ernest Hemingway oli erityisen mieltynyt monivarpaisiin kissoihin. Hänellä oli monivarpainen kissa, jonka jälkeläisiä elää edelleen Hemingwayn kotimuseossa. Kissa oli tuotu Key Westiin Kuubasta. Monivarpaisia kissoja on ympäri maailmaa, niin rotu- kuin tavallisissa maatiaiskissoissakin.

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.