Ladytron

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ladytron

Ladytron keikalla Lontoossa 2003
Ladytron keikalla Lontoossa 2003
Tiedot
Toiminnassa 1999–
Tyylilaji elektropop, elektrorock, synthpop
Kotipaikka Flag of the United Kingdom.svg Liverpool, Iso-Britannia
Laulukieli englanti, bulgaria
Jäsenet

Helen Marnie
Mira Aroyo
Daniel Hunt
Reuben Wu

Levy-yhtiö

Nettwerk
Emperor Norton

[www.ladytron.com Kotisivut]

Ladytron on Liverpoolissa, Englannissa vuonna 1999 perustettu elektropop-yhtye. Yhtyeen nimi on otettu Roxy Musicin kappaleesta Ladytron.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ladytron sai alkunsa vuonna 1999, kun liverpoolilaiset ystävykset Daniel Hunt ja Reuben Wu tapasivat Helen Marnien ja Mira Aroyon. Marnie oli kotoisin Glasgow'sta ja Aroyo Sofiasta. Yhtyeen ensimmäisellä singlellä He Took Her to a Movie laulajana toimi vielä Lisa Eriksson, mutta tämän jälkeen Ladytron muotoutui nykyiseen kokoonpanoonsa. Debyyttialbumin 604 singleistä Playgirl toi yhtyeelle paljon huomiota.

Toinen levy Light & Magic ilmestyi 2002 ja singlet Seventeen, Evil sekä Blue Jeans nousivat pieniksi hiteiksi, varsinkin elektropiireissä. Pitkän kiertueen jälkeen alkoi materiaalin työstäminen kolmannelle albumille. 2005 ilmestynyt albumi sai nimekseen Witching Hour, jolla yhtyeen tyyli muuttui astetta raskaampaan ja synkempään suuntaan edellisten albumien kevyestä elektropopista. Singlet Sugar ja Destroy Everything You Touch nousivat yhtyeen tunnetuimpien kappaleiden joukkoon. Neljäs studioalbumi Velocifero ilmestyi kesäkuussa 2008.

Tyylilaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ladytronin musiikkia voi kuvailla elektroniseksi popmusiikiksi. Yhtye käyttää instrumentteinaan pääasiassa syntetisaattoreita ja on saanut paljon vaikutteita 80-luvun popmusiikista.

Helen Marnie on yhtyeen pääasiallinen laulaja, mutta myös Mira Aroyo laulaa monilla kappaleilla, joista osalla äidinkielellään bulgariaksi.

Ladytron Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye on esiintynyt Suomessa viisi kertaa: Koneisto-festivaaleilla kesällä 2001 sekä huhtikuussa 2007 Nine Inch Nailsin lämmittelijänä Helsingin jäähallissa ja omalla klubikeikallaan Nosturissa.[1] Neljännen vierailunsa yhtye teki Tavastia-klubille joulukuussa 2008.[2] Viidennen vierailun yhtye teki vuoden 2009 Ruisrockissa.[3]

Nykyinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helen Marnie, Mira Aroyo, Daniel Hunt ja Reuben Wu Meksikossa, 2011.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ladytron myös Nosturiin meteli.net. Viitattu 2. syyskuuta 2008.
  2. Elektro-yhtye Ladytron Suomeen joulukuussa YLE uutiset. Viitattu 2. syyskuuta 2008.
  3. http://www.noise.fi/livearvostelut/?id=691

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]