Lady Oscar (manga ja anime)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lady Oscar
ベルサイユのばら
('Versailles no bara)
Genre historiallinen
Manga
Tekijä Riyoko Ikeda
Julkaisija Japani Shūeisha
Sarjajulkaisulehti Margaret
Ensimmäinen painatus 19721973
Kirjojen lukumäärä 10
TV-anime
Ohjaaja Tadao Nagahama, Osamu Dezaki
Studio TMS Entertainment
Lähetyskanavat Japani Animax, Nippon Television
Alkuperäinen lähetyskierros 10. lokakuuta 19793. syyskuuta 1980
Jaksojen määrä 40

Lady Oscar (jap. ベルサイユのばら, Versailles no bara) on 1970-luvulla tehty manga- ja animesarja, jonka tarinan on kirjoittanut Riyoko Ikeda. Animesarjan ensimmäiset 18 jaksoa ohjasi Tadao Nagahama ja jaksot 19-40 Osamu Dezaki. Castle Communications julkaisi sarjan suomeksi dubattuna vuonna 1994.[1] Tarinan pohjalta on tehty myös elokuva Lady Oscar, muutamia musikaaleja sekä OVA Versailles no bara to onnatachi, joka on kooste animesarjan mieleenpainuvimmista tapahtumista. OVA:n vuoksi sarjaa väitetään eräissä lähteissä 41-jaksoiseksi.[2]

Lady Oscar sijoittuu Ranskaan vuosivälille 1755–1794. Päähenkilöiden elämänvaiheiden rinnalla siinä seurataan kehitystä, joka johti Ranskan suuren vallankumouksen alkuun vuonna 1789. Tarinan keskeisimmät hahmot Oscar François de Jarjayes (jap. オスカル・フランソワ・ド・ジャルジェ) ja André Grandier ovat kuvitteellisia henkilöitä, mutta monet muut, kuten kuningatar Marie-Antoinette, kreivi Hans Axel von Fersen sekä vallankumousjohtaja Maximilien Robespierre, ovat todellisia historiallisia henkilöitä.

Tarina kattaa käytännössä Oscarin, Marie-Antoinetten ja Andrén koko elinkaaren. He kohtaavat Versaillesissa vaikeuksia ja vaaroja, jotka usein liittyvät sekä heidän omaan elämäänsä että koko Ranskan tilanteeseen. Tarinaan tuo monipuolisuutta se, että antagonisti vaihtuu useita kertoja sarjan edetessä.

Sarja tunnetaan eri maissa eri nimillä. Yksi yleisimmin tunnetuista on englanninkielinen nimi The Rose of Versailles, joka on syntynyt alkuperäisen japaninkielisen nimen pohjalta. Sarja tunnetaan myös nimellä La Rose de Versailles. Lady Oscar puolestaan on vakiintunut käyttöön ainakin Saksassa, Italiassa, Suomessa ja Ruotsissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Oscar François de Jarjayes eli Lady Oscar syntyy sukuun, jonka miehet ovat perinteisesti luoneet uran kenraaleina. Oscarin isä haluaa suvun perinteen jatkuvan, mutta kaikki hänen lapsensa ovat tyttöjä, Oscar mukaan luettuna. 1700-luvun Ranskassa naisilla ei ollut mahdollisuutta nousta armeijan johtajiksi. Niinpä Oscarin isä päättää heti tyttärensä synnyttyä kasvattaa tätä kuin miestä ja antaa tälle myös miehen etunimen.

Oscarista kasvaa määrätietoinen ja oikeudenmukainen sotilaskomentaja, joka monin tavoin muistuttaa käytökseltään enemmän miestä kuin naista. Hän kehittyy myös erinomaiseksi miekkailijaksi harjoitellessaan tätä taitoa lapsuudenystävänsä André Grandierin kanssa. André rakastaa Oscaria erittäin omistautuneesti, mutta pitää tunteensa omana tietonaan melkein koko elämänsä ajan. André ei nimittäin ole aatelinen, mikä tekee avioliittohaaveet käytännössä mahdottomiksi.

Oscar tutustuu työssään Marie-Antoinetteen, joka muuttaa Itävallan Wienistä Ranskan Versaillesiin 14 vuoden ikäisenä ja menee naimisiin Berryn herttuan Ludvig Augustuksen, tulevan kuningas Ludvig XVI:n kanssa. Oscar ja Marie-Antoinette ovat samanikäisiä, mutta siinä missä tuleva kuningatar on luonteeltaan lapsenmielinen ja huoleton, on Oscar kypsempi ja vakavampi. Hän saavuttaakin Marie-Antoinetten luottamuksen ja on tälle mieluinen vieras Versaillesin hovissa.

Hovissa – toisin kuin sen ulkopuolella – on yleisessä tiedossa, ettei Oscar sotilasunivormustaan huolimatta ole mies. Sarjan aikana häntä myös puhutellaan sekä mieheksi että naiseksi. Oscar itse kuitenkin tuntee suurempaa itsevarmuutta ajatellessaan itseään miehenä ja vain kerran Oscar pukeutuu naisten asuun, ja tanssii miehen kanssa.

Oscar rakastuu ruotsalaiseen kreivi Hans Axel von Ferseniin, joka puolestaan rakastaa kuningatar Marie-Antoinettea. Koska kuningatar on jo naimisissa, Fersen jää loppujen lopuksi yksin, vaikka hänen ja Marie-Antoinetten tunteet ovatkin molemminpuolisia.

Vähitellen tavallisen kansan tyytymättömyys huononeviin elinoloihin kasvaa ja suuret yhteiskunnalliset uudistukset alkavat näyttää välttämättömiltä. Maata yritetään ensin uudistaa parlamentaarisin keinoin, mutta lopulta tapahtumat johtavat vallankumoukseen.

Vallankumouksen kynnyksellä André, josta on tullut lähes sokea, tunnustaa vihdoin rakkautensa Oscarille. Oscar tosin ensin torjuu Andrén, mutta huomaa pian olevansa itsekin rakastunut Andréeseen. Oscar ei kuitenkaan heti tunnusta tunteitaan Andréa kohtaan vaan odottaa, kunnes on melkein jo liian myöhäistä. Edellisenä iltana, juuri ennen kuin Oscarin joukot osallistuvat Vallankumoukseen, Oscar tunnustaa rakkautensa Andréelle ja he viettävät romanttisen yön yhdessä. He päättävät mennä naimisiin osallistuttuaan ensin vallankumoukseen tavallisen kansan rinnalla. Oscar sairastaa tuberkuloosia ja hänellä on alle puoli vuotta elinaikaa, mutta tätä hän ei kerro Andrélle. Ennen kuin pari ehtii mennä virallisesti naimisiin, Andréa ammutaan sydämeen ja hän kuolee. Vähän myöhemmin myös Oscar ammutaan kuoliaaksi. Vaikka Oscar on palvellut kuninkaallisia lähes koko elämänsä ajan, hän kehottaa vielä kuollessaankin sotilaitaan jatkamaan vallankumoustaistelua, eli käytännössä taistelemaan hallitsijoita vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Suomessa julkaistut videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Upseeri ja prinsessa
  • Salajuonia ja naamiaisia
  • Eläköön uusi kuningas

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lady Oscar: Upseeri ja prinsessa forums.aniki.fi. 30.4.2005. Viitattu 14.9.2009.
  2. "Berusaiyu no bara" Berusaiyu no bara to onnatachi (1980) The Internet Movie Database. Viitattu 14.9.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]