Labradoodle

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Labradoodle, jolla on villakoiratyyppinen tiivis kihara turkki.
Labradoodle, jolla on suorahko karkea turkki.

Labradoodle, puhekielessä myös labraduudeli, on labradorinnoutajan ja villakoiran risteytys eli sekarotuinen. Labradoodleja on kolmea kokomuunnosta: suur-, keskikokoinen ja kääpiölabradoodle. Eräät kasvattajat kutsuvat kääpiölabradoodlen pienimpiä yksilöitä toylabradoodleiksi. Tämä nimitys ei ole kuitenkaan yleisesti käytössä. Labradoodlejalostuksen alkuperäisenä tavoitteena oli kehittää allergikoille soveltuva avustajakoira.

Labradoodleja ei kuitenkaan pidä sekoittaa Australian labradoodleihin, jotka ovat eri asia. Australian labradoodlen jalostus- ja kasvatustyö on rotujärjestöjen valvomaa. Järjestöjä jotka valvovat Australian labradoodlejen kasvatus- ja jalostustyötä ovat: ALAEU, ALAA, ALA, ALCA ja MDBA.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsin uutena jalostusprojektina labradoodlen tyyppi ei ole yleisellä tasolla vakiintunut. Tavoitteena on kiltti, rauhallinen ja lapsiystävällinen koira, jossa yhdistyy villakoiran älykkyys ja labradorinnoutajan uskollisuus, ja jolla on villakoiran tavoin irtoamaton (eli jatkuvasti kasvava) alusvillaton karvapeite. Kantaroduille yhteiset piirteet – ystävällinen luonne, helppo koulutettavuus sekä nouto- ja uintitaipumus – ovat tyypillisiä myös labradoodleille. Etenkin uusissa ensimmäisen ja toisenkin polven risteytyksissä jalostustulokset ovat kuitenkin arvaamattomia: esimerkiksi syntyvien pentujen luonnetta ja turkin laatua ei voi ennustaa lainkaan. Samaankin pentueeseen voi syntyä hyvin erilaatuisia yksilöitä.

Värityksistä esiintyy kaikkia niitä, mitä kantaroduissakin: etenkin mustaa, maksanväristä, valkoista sekä aprikoosia eli keltaista. Harvinaisempia ovat villakoiran vähemmän yleiset väritykset harmaa ja punainen sekä virheellisinä pidetyt merkkivärinen ja valkokirjava.

Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Labradoodlea mainostetaan hyvänä vaihtoehtona allergiasta kärsiville, sillä sen turkista ei irtoa juuri lainkaan karvoja. Todellisuudessa labradoodle ei ole homogeeninen turkin laadun suhteen ja monilla yksilöillä on tavanomainen kaksi kertaa vuodessa vaihtuva ja muina aikoina hiljaksiin variseva karvapeite. Myös kaikenlaisia välimuotoja esiintyy. Koira-allergia johtuu yliherkkyydestä jollekin koiran kehon proteiinille, joita irtoaa karvan lisäksi muun muassa ihon hilseestä ja syljestä. Irtoamatonkaan karvapeite ei siis takaa hypoallergeenisuutta, vaikkakin se helpottaa allergeenien leviämisen hallitsemista: yksinkertainen jatkuvakasvuinen karvapeite voidaan ajella lyhyeksi turkin laadun siitä kärsimättä toisin kuin kaksinkertainen karvapeite; lyhyenä se on myös varsin vaivaton pestä, mikä vähentää turkissa olevien koiraperäisten ja muiden allergeenien määrää.

Rotustatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Labradoodleksi on tapana nimittää mitä tahansa labradorinnoutajasta ja villakoirasta polveutuvaa roturisteytystä. Satunnaisista designer-risteytyksistä voidaan erottaa suunnitelmallinen kasvatus, jonka lopullisena tavoitteena on kehittää molemmista kantaroduistaan eroava, niiden ominaisuuksia yhdistävä, tyypiltään ja ominaisuuksiltaan vakiintunut koirarotu. Toistaiseksi labradoodlen jalostus on ollut täysin avointa, eli mikään huomattava kasvatusyhdistys ei ole sulkenut rekisteriään ensimmäisen polven risteytyksiltä tai yhdistelmiltä kantarotujen puhdasrotuisten yksilöiden kanssa.

Labradoodle ei ole kansainvälisen kennelliiton FCI:n tunnustama rotu, ja labradoodlet ovat FCI-maissa virallisesti monirotuisia eli risteytyksiä eli sekarotuisia. Labradoodleilla on kuitenkin joissain maissa omia kannatusyhdistyksiään, jotka organisoivat kasvatustoimintaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.