Laboratorioanalyytikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laboratorioanalyytikko (AMK) on tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinto, jonka laajuus on 210 opintopistettä. Tutkinnon voi suorittaa 3,5 vuodessa.

Laboratorioanalyytikko on laboratorioalan ammattikorkeakoulututkinto. Ensimmäiset laboratorioanalyytikot valmistuivat Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta vuonna 2000. Laboratorioanalyytikko työskentelee tutkimuslaitosten ja teollisuuden laboratorioissa. Tyypillisiä työtehtäviä ovat muun muassa tutkimus-, tuotekehitys-, laadunvalvonta- ja suunnittelutehtävät sekä asiantuntija- ja esimiestehtävät. Laboratorioanalyytikko voi myös toimia myynti- ja markkinointitehtävissä.

Laboratorioanalyytikon tutkinto-ohjelmaan voi 1.1.2014 alkaen hakeutua opiskelijaksi vain Metropolia Ammattikorkeakouluun, joka vastaa koko Suomen laboratorioanalyytikkokoulutuksesta. Laboratorioanalytiikan oppijan polku koostuu seuraavista moduuleista: Orientoituminen laboratorioanalytiikkaan (30 op), Laiteanalytiikka (15 op), Vesianalytiikka (15 op), Biokemiallinen analytiikka (15 op), Laadunvarmistus (15 op), Luonnonaineiden kemia ja tutkimus (15 op), Environmental and forensic analysis (30 op) ja Molekyyleistä tuotteeksi (15 op). Lisäksi opintoihin kuuluu harjoittelu (30 op), opinnäytetyö (15 op) sekä vapaasti valittavia opintoja (15 op). Suuri osa opintojen laboratorionharjoituksista suoritetaan erilaisina projekteina, joista osa tehdään yhteistyönä työelämän kanssa.

Laboratorioanalyytikon koulutus eroaa bioanalyytikkokoulutuksesta siinä, että laboratorioanalyytikko ei ota näytteitä potilaista. Laboratorioalan työkenttä on kuitenkin hyvin laaja-alainen; koulutus antaa valmiudet työskennellä muun muassa ympäristötutkimuksen, elintarvikevalvonnan, lääkekehityksen, biologisen ja biolääketieteellisen tutkimuksen ja kemian teollisuuden parissa. Työtehtävien hallitseminen edellyttää hyvää laboratorioalan osaamista niin kemiallisen analytiikan kuin biotieteiden osalta.

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.