Laatupiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laatupiiri (engl. Quality Circle) on eräs jatkuvan parantamisen ja laatujohtamisen työkaluista, jonka avulla pyritään kehittämään tuotteita, toimintaa ja tuottavuutta. Laatupiiri koostuu säännöllisesti toisiaan tapaavista työntekijöistä, jotka tapaamisissaan tunnistavat kehityskohteita, analysoivat niitä ja ideoivat kuinka niitä voitaisiin parantaa. Parantamisen jälkeen on tärkeää vakiinnuttaa uudet käytännöt. Laatupiirit käyttävät työssään usein erilaisia laatutyökaluja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laatupiirien isänä pidetään Kaoru Ishikawaa, jonka ansioista laatupiirit käynnistettiin 1962 Japanissa. Työntekijöiden liitto tuki laatupiirejä voimakkaasti. Professori Ishikawa uskoi työntekijöiden luovuuden, kokemuksen, taitojen ja energian hyödyntämiseen kehittämistyössä.

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminnankehittämisprojekteihin verrattuna laatupiirien etu on niiden jatkuvuus ja säännöllisyys. Tämä mahdollistaa paremman tiimihengen ja luottamuksen syntymisen, sekä siten tiimin sujuvan yhteistyön.

Parantuneiden tuotteiden, toimintojen, prosessien ja tuottavuuden lisäksi laatupiirien uskotaan motivoivan työntekijöitä, ja rikastuttavan heidän työelämäänsä – ja siten toimivan tärkeänä osana tulevaisuuden työyhteisöjä rakennettaessa.

Japanin lisäksi jatkuvaa kehittämistä ja laatupiirejä on menestyksellisesti käytetty Pohjoismaissa, mm. Suomessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]