LRC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LRC on tiedostomuoto (tiedostopääte .lrc), jota käytetään erityisesti musiikin sanoitusten (eng. lyrics) tallentamiseen, jonka avulla sanat voidaan näyttää reaaliaikaisesti. Yleensä ääni- tai videotiedostoa vastaavat .lrc-tiedostot ovat samannimisiä, pois lukukien tiedostopääte (esimerkiksi kappale.mp3 ja kappale.lrc).

LRC-formaatti tukee kuitenkin sanoitusten ajoittamista jopa merkki kerrallaan, ja täten sitä voidaan käyttää mm. karaoke-sovelluksissa, toisin kuin joitakin yksinkertaisia tekstityksessä käytettyjä tiedostotyyppejä.

Yksinkertaistettu muoto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertainen muoto sallii yhden rivin näyttämisen kerrallaan. Rivi alkaa hakasuluilla, joissa lauseen ajoitus muodossa [minuutit:sekunnit:sadasosat] eli [mm:ss.xx] .

[00:12.00]Rivi 1
[00:14.20]Rivin 2 sanat
[00:19.10]Kolmas rivi

Kappaleen ja lyriikoiden tietoja voidaan puolestaan tallettaa tiedoston alkuun erilaisin tagein (alla lueteltuna vain neljä). On kuitenkin ohjelmistosta kiinni, käytetäänkö tietoja hyväksi.

[ar:Artistin nimi]
[al:Albumin nimi, josta kappale on]
[length: 6:08]
[offset:+1000]

Paranneltu versio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parannellussa versiossa yksittäisen rivin jokainen merkki tai sanan aloituskohta voidaan esittää tarkasti käyttämällä rivillä haluttua kohtaa ennen merkintätapaa <mm:ss.xx>. Tiedostoa lukeva ohjelmisto pystyy myös täten animoimaan siirtymän sanojen välille.

[mm:ss.xx] <mm:ss.xx> Takaisin <mm:ss.xx> sateeseen <mm:ss.xx> astelen <mm:ss.xx>