LED TV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kontrastin vertailu erilaisilla taustavalotekniikoilla, vasemmalla nestekidenäyttö, oikealla LED TV:n kuva (yläkuva) ja sen taustavaloalueet (alakuva)

LED TV on televisiovastaanotin, jonka nestekidenäytössä on LEDeihin perustuva taustavalo, erotuksena "tavallisista" nestekidenäytöistä, joissa taustavalona on loisteputki.

Markkinoinnissa käytetty termi LED TV ei siis viittaa varsinaiseen LED-näyttöön kuten OLED-näyttöön, jossa yksittäiset kuvapisteet ovat ledejä.

LED TV:n etuja ovat pienempi virrankulutus tavalliseen LCD-televisioon verrattuna, sillä ledit kuluttavat loisteputkia vähemmän sähköä. LED-tekniikalla virrankulutusta voidaan pienentää jopa 50 %.[1] Siitä syystä ne eivät myöskään tuota yhtä paljon lämpöä kuin perinteiset LCD-televisiot. Koska ledit ovat kooltaan loisteputkia pienempiä, televisioista voidaan tehdä myös ohuempia.[2] LED-television näytössä on myös laajempi dynamiikka - taustavalon sammutus tekee mustasta täysin mustan. Lisäksi nestekiteen hitauden aiheuttama liikkeen sumeneminen ("motion blur") vähenee, koska taustavalo syttyy vasta kun kuvapikseli on tavoitekirkkaudessaan.[3] Taustavaloledit valaisevat kuitenkin tällä hetkellä suurempia alueita kuin pelkkää yhtä pikseliä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.