L’amour est bleu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”L’amour est bleu”
Vicky Leandros
Singlen ”L’amour est bleu” kansikuva
Singlen tiedot
 Julkaistu 1967
 Formaatti 7” vinyyli
 Tekijä(t) André Popp, Pierre Cour
 Tyylilaji iskelmä
 Levy-yhtiö Polydor

L'amour est bleu on ranskalainen chanson vuodelta 1967. Sen sävelsi André Popp ja sanoitti Pierre Cour.[1] Teoksen esitti kreikkalaislaulaja Vicky Leandros Eurovision laulukilpailussa 1967.

"L'amour est bleu" - rakkaus on sininen - kuvaa rakkauden ihanuutta ja tuskaa sekä väreinä (sininen ja harmaa) että luonnon elementteinä (vesi ja tuuli). Teoksen englanninkielinen versio ("Blue, blue, my world is blue …") keskittyy yksinomaan väreihin (sininen, harmaa, punainen, vihreä ja musta) kuvaten niillä menetetyn rakkauden komponentteja.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vicky Leandros levytti "L'amour est bleun" useana versiona: "Love Is Blue", "Colours of Love", "Blau wie das Meer", "L’amore è blu" ja "Liefde is zacht". Kappaleen ovat levyttäneet myös muun muassa Al Martino ja Bing Crosby. Espanjankielisen version "Mi amor es azul" tulkitsi Lea Zafrani 1967.

Britt Bergström levytti ruotsinkielisen version "Blå, blå är kärleken", se julkaistiin singlen "Fri hos dej" B-puolena. Suomenkielisen version "Rakkaus on sininen" levytti Jukka Kuoppamäki 1968, teos on Kuoppamäen saman nimisen studioalbumin nimiraita. Myös Yölintu on levyttänyt kappaleen suomenkielisen version.

Sinfonista metallia esittävä ruotsalaisyhtye Therion versioi sävellyksen vuonna 2016 EP:llään "Les Epaves".

Loppuvuonna 1967 Paul Mauriat teki sävellyksestä instrumentaaliversion, joka menestyi hyvin Yhdysvalloissa: se oli listaykkönen viisi viikkoa helmi–maaliskuussa 1968.[2] Mauriatin single oli ainoa yhdenkään ranskalaisartistin sävelteos Billboard Hot 100 -listan kärjessä aina vuoteen 2017, jolloin Daft Punk (kanadalaisartisti The Weekndin kanssa) ylsi listakärkeen kappaleellaan "Starboy".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vicky ‎– L'Amour Est Bleu Discogs.com. Viitattu 13.5.2017. (englanniksi)
  2. Number One Song of the Year: 1946-2016 Bobborst.com. Viitattu 13.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]