L’Malouma Said

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
L’Malouma Said
Henkilötiedot
Syntynyt1972 (ikä 51–52)
Boutilimit, Mauritania
Ammatti poliitikko
Poliitikko
Asema Mauritanian kansalliskokouksen jäsen 2006–
Tunnustukset

International Women of Courage -palkinto (2018)

L’Malouma Said (s. 1972 Boutilimit, Mauritania) on mauritanialainen poliitikko ja ihmisoikeusaktivisti. Orjuudessa syntynyt Said on taistellut kansansa haratinien puolesta erilaisissa järjestöissä. Hänet valittiin vuonna 2006 Mauritanian kansalliskokoukseen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L’Malouma Said syntyi orjuuteen vuonna 1972 Mauritanian lounaisosassa sijaitsevassa Boutilimitin kaupungissa. Hän kuuluu haratineihin, jotka ovat olleet perinteisesti valtaapitävien bidanien palvelijoina. Said suuntasi jo 17-vuotiaana koulussaan keskustleun haratinien vapauttamiseen.[1][2]

Said on toiminut laajasti haratinien vapauttamisen puolesta. Hän on työskennellyt asiaa ajavaa El Hor -liikkeessä ja ollut perustamassa mauritanialaista abolitionisista S. O. S. Esclaves järjestöä. Hänet valittiin vuonna 2006 Mauritanian kansalliskokoukseen. Hän oli yksi neljästä haratininaisesta. Said valittiin uudelleen vuonna 2013. Hän on parlamentissa pyrkinyt ajamaan samoja asioita kuin sitä ennenkin. Said on taistellut ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta ja kaikenlaista sortamista vastaan.[1]

Said palkittiin vuonna 2018 International Women of Courage -palkinnolla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Biographies of the Finalists for the 2018 International Women of Courage Awards State.gov. U.S. State Department. Viitattu 27.4.2019. (englanniksi)
  2. Pesonen, Hannu: Mauritania on viimeisiä suuria orjuuden pesäkkeitä maailmassa TS.fi. 24.4.2005. Turun Sanomat. Viitattu 27.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]