Lätsä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lätsä-patsas Hartlepoolissa, Englannissa.

Lätsä (Andy Capp) on Reg Smythen luoma sarjakuvahahmo, josta kertovaa strippisarjakuvaa on julkaistu Daily Mirrorissa ja Sunday Mirrorissa 5. elokuuta 1957 lähtien.

Lätsä on määräilevä aviomies, joka karttelee työtä, vuokranmaksua ja anoppiaan ja viihtyy enimmäkseen pubeissa poissa kiltin vaimonsa Floran (Florrie Capp) luota. Perheellä ei ole lapsia. Lätsä pitää oluen lisäksi jalkapallosta, hevoskilpailuista, vedonlyönnistä, kyyhkysten kasvattamisesta, biljardista ja vieraista naisista. Lätsä edustaa Pohjois-Englannista Lontoon itäisten kaupunginosien työläiskortteleihin muuttanutta miestä. Piirtäjän kertoman mukaan hahmot perustuvat hänen omiin vanhempiinsa.[1]

Lätsä meni ilmestyttyään nopeasti kaupaksi. Smythe oli onnistunut tekemään paheksuttavasta hahmosta sympaattisen sankarin.[1] Sarjaa julkaistaan noin 50 maassa. Suomessa Satakunnan Kansa ja Turun Sanomat ovat julkaisseet sitä sunnuntainumeroissaan. Suomessa Lätsästä on myös tehty Tampereen murteelle käännetty albumi Hämpih hanu. Lätsästä on tehty myös korttipeli.

Englantilaisen Buster-sarjan päähenkilö nimettiin Lätsän pojaksi.

  1. a b Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 153. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.