Läntinen reitti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Läntinen reitti (engl. Western Approaches) suorakaiteena kartalla.

Läntinen reitti (engl. Western Approaches) on suunnilleen nelikulmainen alue Atlantin valtamerellä Britannian länsipuolella[1]. Sen pohjois- ja etelärajoina ovat Britteinsaarten pohjois- ja eteläkärjet, itärajana on länsirannikko ja länsirajana suunnilleen Islannin kohdalla kulkeva pituuspiiri. Alue on erityisen tärkeä Britannialle, sillä siellä on useita satamia.

Termiä käytetään tavallisesti käsiteltäessä merisodankäyntiä, erityisesti ensimmäistä maailmansotaa ja toisen maailmansodan Atlantin taistelua, jossa Saksan laivasto Kriegsmarine yritti estää Britanniaan suuntautuvat huoltokuljetukset. Koska melkein kaikki meriliikenne Britanniaan ja sieltä pois kulki alueen halki, sen puolustaminen oli tärkeää. Alueella käytiin saksalaisten sotilassukellusveneiden ja liittoutuneiden laivasaattueiden välistä kamppailua.

Liverpoolissa toisen maailmansodan aikaisessa Läntisen reitin komentokeskuksessa on nykyisin aiheeseen liittyvä museo Western Approaches – Liverpool War Museum.[2] Aiheesta on valmistunut 1944 elokuva Merten sankarit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.