Lämpövyöhyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maapallon vuotuinen keskimääräinen lämpötila.

Lämpövyöhyke on maapallon alue, jolla vallitsee tietynlainen lämpötila. Karkeimmillaan maapallo voidaan jakaa neljään erilaiseen lämpövyöhykkeeseen: trooppiseen eli kuumaan vyöhykkeeseen, subtrooppiseen eli lämpimään vyöhykkeeseen, lauhkeaan vyöhykkeeseen ja kylmään vyöhykkeeseen. Muut lämpövyöhykkeet ympäröivät trooppista vyöhykettä sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla siten, että subtrooppinen vyöhyke sijaitsee trooppisen ja lauhkean vyöhykkeen välissä ja kylmä vyöhyke lähimpänä napoja.

Merkittävin tekijä lämpövyöhykkeiden syntyyn on auringon säteilyn jakautuminen maan pinnalle eri tavoin. Kääntöpiirien välisellä alueella aurinko paistaa kohtisuoraan tai lähes suoraan ylhäältä, jolloin alueen saama säteilyn intensiteetti on suurin ja ilmasto siten lämpimin. Napaseuduilla aurinko ei koskaan nouse kovin korkealle, ja talvella koittaa kaamos, jolloin aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Auringonvalon osuessa maahan pienessä kulmassa tietty säteilymäärä jakautuu suuremmalle pinta-alalle, jolloin säteilyn intensiteetti on pieni ja ilmasto kylmä.

Lämpövyöhykkeiden sijaintiin vaikuttavat myös pinnanmuodot, sillä ilman lämpötila laskee keskimäärin 6,5 °C jokaista ylöspäin mentyä kilometriä kohden. Merellä ja suurilla järvillä on kesäisin viilentävä ja talvisin lauhduttava vaikutus. Lämpimät ja kylmät merivirrat muuttavat vyöhykkeiden rajoja etelään ja pohjoiseen: Golfvirran ansiosta Pohjois-Norjassa vallitsee lauhkea ilmasto, vaikka samoilla leveysasteilla Grönlannissa on jäätiköitä.

Trooppisella vyöhykkeellä jokaisen kuukauden keskilämpötila on yli 18 °C ja termisiä vuodenaikoja ei ole erotettavissa. Subtrooppisella vyöhykkeellä vuoden keskilämpötila on alle 18 °C ja kylmimmän kuukauden keskilämpötila yli 10 °C. Vuodenaikojen vaihtelu on vähäistä. Joillakin alueilla (talvisateiden ilmasto) sataa eniten viileänä vuodenaikana, joillakin kuumana. Lauhkealla vyöhykkeellä lämpimimmän kuukauden keskilämpötila on yli 10 °C ja kylmimmän kuukauden alle 10 °C vuodenaikoja on erotettavissa neljä: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kylmällä vyöhykkeellä lämpimimmän kuukauden keskilämpötila on alle 10 °C.

Trooppinen vyöhyke käsittää likimain kääntöpiirien välisen alueen (23,5°N–23,5°S). Subtrooppinen vyöhyke sijaitsee kääntöpiireiltä noin 40. leveyspiirille, ja siihen kuuluu muun muassa Meksiko, Yhdysvaltain eteläosa, Välimeren alue, Lähi-itä, Etelä-Kiina, Japanin eteläosa, Australia pohjoisosia lukuun ottamatta, Uuden-Seelannin Pohjoissaari, Afrikan eteläosa ja Etelä-Amerikan keskiosat. Lauhkea vyöhyke käsittää suurimman osan Pohjois-Amerikkaa ja Euraasiaa niiden pohjoisia ja eteläisia osia lukuun ottamatta, Patagonian, Tasmanian ja Uuden-Seelannin Eteläsaaren. Kylmään vyöhykkeeseen kuuluvat Antarktis sekä Pohjoisen jäämeren saaret ja rannikkoseudut Pohjois-Norjaa lukuun ottamatta.

Saman lämpövyöhykkeen eri alueilla voi vallita hyvinkin erilainen ilmasto, sillä sademäärät vaihtelevat. Kylmää vyöhykettä lukuun ottamatta kussakin lämpövyöhykkeessä on useita niille ominaisia kasvillisuusvyöhykkeitä, joita erottavat toisistaan sateen määrä ja sen kausittaisuus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • WSOY: CD-Facta 2005