Lämäri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lämäri
Slap Shot
Slap shot movie poster.jpg
Ohjaaja George Roy Hill
Käsikirjoittaja Nancy Dowd
Tuottaja Stephen J. Friedman
Säveltäjä Pierre Tubbs
Kuvaaja Victor J. Kemper
Leikkaaja Dede Allen
Pääosat Paul Newman
Strother Martin
Michael Ontkean
Lindsay Crouse
Valmistustiedot
Valmistusmaa USA
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta 1977
Kesto 123 min
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Lämäri 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Lämäri (Slap Shot) on vuonna 1977 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komedia, jota on usein pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista urheiluelokuvista[1]. Sen on ohjannut George Roy Hill.

Elokuva oli huomattava menestys, ja se sai lopulta jatko-osan Lämäri 2, joka ei kuitenkaan saanut yhtä suurta huomiota kuin edeltäjänsä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul Newman näyttelee Reggie Dunlop -nimistä jääkiekkopelaajaa, joka on sekä kapteeni että valmentaja joukkueessa nimeltään Charlestown Chiefs. Joukkue ei ole voittanut yhtään ottelua moneen vuoteen, ja omat fanitkin ovat jo kääntäneet sille selkänsä. Tuntematon omistaja aikoo lakkauttaa joukkueen. Reggie kuitenkin levittää paatuneena valehtelijana huhua, että Chiefsin tuntematon omistaja aikoo myydä joukkueen Floridaan, ja saakin pelaajien mielialan hiukan kohenemaan. Eräänä päivänä joukkueeseen palkataan kolme uutta pelaajaa, Hansonin veljekset, jotka kertovat itse pelanneensa aiemmin Rautaliigassa. Veljekset näyttävät tyhmiltä (pitkät hiukset, kulmikkaat silmälasit), mutta heidän älynsä onkin korvaantunut raa'alla voimalla. Heidän pelityyliään ilmentää mm. tapa laittaa foliota käsineiden alle nyrkin kovikkeeksi. Chiefsien joukkue lähteekin nousuun heti Hansonien päästyä kentälle, vaikka Reggie joutuukin noutamaan heidät usein putkasta ottelun jälkeen. Tämän jälkeen yrittää Reggie puhua omistajalle järkeä onnistumatta. Hänelle joukkue on vain verovähennys, joka säilyttää arvonsa lopetettunakin. Reggien täytyy kertoa totuus joukkueelle, joka on alusta alkaen uskonut häntä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1986 Lämärin olevan hauska, valioluokan urheiluelokuva, josta välittyy jääkiekkoviihteen ilo ja hurmio. Hänestä Paul Newman selvästi nauttii roolistaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 50 Greatest Sports Movies of All Time! Sports Illustrated. 4.8.2003. Viitattu 24.7.2021.
  2. Fränti, Mikael: Paul Newman näyttelee nauttien Lämärin jääkiekkovalmentajaa. Helsingin Sanomat, 24.11.1986, s. 49. Näköislehden aukeama (tilaajille).